След като Съдийската колегия на ВСС бламира Лозан Панов
ССБ ще прави подписка в защита на съдийка, допуснала пребиваването на еднополова двойка в България
Поводът – критична статия на в-к "Труд", в която се разкриват свързаности между лобисти на въвеждането на хомосексуални бракове у нас
 
11 юли 2018, 12:05 | Правен свят | Видяна: 658
 

Ръководството на ССБ Атанас Атанасов и Весислава Иванова, снимка: БГНЕС

 

След като във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не прие искането на председателстващия Лозан Панов органът да излезе с позиция в защита на съдийка, допуснала пребиваването на еднополова двойка в България, активисти на Съюза на съдиите в България (ССБ) искали да събират подписка в нейна подкрепа, научи "Правен свят" от магистрати от Апелативен съд - София. 

Поводът за подписката е критична статия на в-к "Труд" от 06 юли 2018 г., в която се разкриват свързаности между лобисти в различни сфери на обществения живот, които настояват за въвеждането на хомосексуалните бракове у нас. Статията е провокирана от решение на съдия Полина Якимова – Илиева от Административен съд София – град (АССГ), с което за първи път у нас се допуска право на пребиваване на гражданин на страна извън Европейския съюз на основание сключен във Франция еднополов брак с гражданин на Общността.

В решението си съдия Якимова се позовава на решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) от 05 юни т.г., с което страните членки се задължават, дори и без да са въвели еднополовите бракове, да разрешават пребиваването на членове на хомосексуални семейства. Публикацията застъпва тезата, че решението на СЕС, от което следва и съдебното решение на АССГ, е легален начин за прокарване на интересите на влиятелни гей-лобисти, което води до отслабване на националния суверенитет и деморализация на обществото. Като дори методите на международни гей-лобисти са определени като "изнасилване на правото".

На няколко пъти в статията са направени и уточнения, че съдебният акт на съдийката, който подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, не е обект на коментар, а единствено се излагат факти, които показват свързаности между отделни представители на политиката, правосъдието и медиите, общото между които е изразяването на подкрепа за еднополовите бракове, които според българската Конституция са недопустими у нас. Материалът е критичен и по отношение на употребата на съдебното решение от неправителствени организации, които са го използвали с ПР-цели, докато информация от самия съд не е била представена.

"Правен свят" препечата в рубриката "Коментар" статията на в-к "Труд" под заглавието "Да изнасилиш правото". В понеделник редакцията изпрати писмено запитване до пресслужбата на Административен съд София – град, с покана за интервю със съдия Якимова. Отговор до момента не е получен. Неофициално съдийката отказа да изрази позиция по публикацията на вестника.

Статията на "Труд" и препечатването й от "Правен свят", без редакторска намеса, стана повод Лозан Панов да опита за пореден път да употреби правомощията си като председателстващ Съдийската колегия на ВСС и да накара кадровият орган да влезе в неприсъщата му роля на цензор на критични към методите на работа на председателя на Върховния касационен съд медии. Шест от членовете на съвета подкрепиха Панов, но други шестима отказаха да разискват предварително подготвения от председателстващия колегията текст, с който кадровият орган трябваше да напомни на медиите, че нямат право дори да коментират съдебни актове.

Със сигурност Лозан Панов, който сам определя дневния ред на Съдийската колегия, няма да пропусне да включи темата в предстоящото на 17 юли заседание на кадровия орган, като нищо чудно това да е дори точка първа. Ако това се случи, ще се окаже, че докато Съдийската колегия на ВСС дискутира по искането на Панов по казус, провокиран от лобисти на еднополовите бракове, Конституционният съд ще обсъжда становището си по дело №3/2018 г., което трябва да установи – противоречат ли на Конституцията текстове от т.нар. Истанбулска конвенция. Противници на ратификацията на спорния документ смятат, че зад защитата на правата на жертвите от домашно насилие, международни организации прокарват т.нар. "джендър идеология", в основата на която е отрицанието на съществуването на два пола – мъжки и женски.