По-малко от три месеца след задържането им
Край на разследването срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров
Само отстранената кметица на "Младост" не е съгласна с връченото й постановление за привличане като обвиняема
 
11 юли 2018, 12:35 | | Видяна: 773
 

Десислава Иванчева и Биляна Петрова, снимка:БГНЕС

 

Специализираната прокуратура приключи разследването за корупция срещу отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на общината Петко Дюлгеров, съобщиха от държавното обвинение.

На 9 и 10 юли 2018 г. прецизираните в хода на досъдебното производство обвинения бяха предявени на всеки от тримата. От 11 юли 2018 г., започва предявяване на материалите по делото на обвиняемите и защитата им.

От постановленията за привличане като обвиняеми на тримата става ясно, че Иванчева е обвинена като извършител на престъпление по служба, в качеството й на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение. Според постановлението, отстранената кметица на "Младост" поискалa "дар" от предприемача Александър Ваклин в размер на 500 000 евро и получили "дар" от 70 000 евро, за да изпълни част от служебните си задължения. Бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров и отстранената зам.-кметица Биляна Петрова са привлечени като обвиняеми в качеството им на помагачи на Иванчева.

След окончателното приключване на разследването, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров ще отговаря за престъпление по чл.302а, вр. чл. 302, т.1 и т.2, вр. чл. 301, ал.1, пр. първо и второ, вр. чл. 20, ал.4, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

В постановлението на Десислава Иванчева пък е записано, че тя ще отговаря пред съда за престъпление по чл.302а, вр. чл. 302, т.1 и т.2, вр. чл. 301, ал.1, пр. първо и второ, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал.1 от НК. Оказва се, че единствено отстранената кметица на "Младост" не е съгласна с връченото й постановление, което саморъчно, ръковисно е записала под текста на документа.

Тримата обвиняеми по делото бяха задържани на 17 април 2018 г. в София след получаване на 70 000 евро. Разследването продължи по-малко от 3 месеца.

Предстои в най-кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу тримата обвиняеми.