След като дебатът бе подновен и в Пленума на ВСС
Три нови места за съдии разкриват във ВАС
Лозан Панов и Атанаска Дишева направиха нов опит да бламират искането на Георги Чолаков за допълнителни щатове за магистрати
 
12 юли 2018, 11:20 | | Видяна: 580
 
 

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно одобри разкриването на три нови щата за съдии във Върховния административен съд (ВАС) по молба на председателя на съда Георги Чолаков.

Още във вторник (10 юли) казусът бе обсъден обстойно по време на заседанието на съдийската колегия на ВСС. И тогава, както и днес, тримата явни противници на искането на Георги Чолаков бяха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Атанаска Дишева, която допреди да влезе във ВСС бе върховен магистрат именно във ВАС, и Олга Керелска.

С представянето на точката пред съдебните кадровици Лозан Панов веднага поднови дебата от вторник и изложи повторно аргументите си "против" искането на председателя на ВАС.

Според Панов освен, че липсвали средасва за осигуряване на бройките, създаването на аналитично звено не било аргумент за разкриване на нови бройки за съдии. "Във ВКС има такова звено, но то не бе създадено чрез разкриване на нови бройки, а чрез трансформиране", заяви председателят на ВКС и отновно наблегна на аргумента си, че върховните съдии у нас са прекалено много за намаляващото население на България.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе думата и изрази недоумението си – какво в случая цели повторното дебатиране по казуса с едни и същи аргументи."Пред нас е поставено решение на съдийска колегия, следователно решението е гласувано и прието. Какво предлага господин Панов? С гласовете на прокурорската колегия да решим дали искането е основателно? След като съдийската колегия го е решила, откъде накъде ние с колегите от прокурорската колегия ще блокираме това решение?", попита Цацаров.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев допълни:

"Аз ще започна оттам, откъде зазвърши главният прокурор. Решението бе взето с мнозинство от 9 гласа "за". Но трябва да се каже още нещо – няма върховен съд в света, който да е първа инстанция. На трето място – г-н Панов, цитирате цифрите както дяволът чете Евангелието", заяви Магдалинчев и отново цитира статистиката, която сочи, че от началото на годината във ВАС са постъпили около 8 000 нови дела, въпреки тенденцията за намаляване на населението у нас.

И Атанаска Дишева, доскорошен съдия във ВАС и отявлен противник на искането за увеличаване на щатовете там, се намеси. "Няма да решим проблемите на съда с разкриването на тези 3 бройки. Ще гласувам "против" увеличаването заради целта – създаването на аналитично звено във ВАС. Това е изключително нецелесъобразно и тенденциозно. С разкриването на тези 3 бройки не се цели намаляване на натоварването на останалите колеги", изказа се Дишева.

Въпреки поредния опит искането на председателя на ВАС да бъда бламирано, 20 кадровици от 23 присъстващи на Пленума, подрекпиха разкриването на трите нови щата в съда.