След протест на прокуратурата
Апелативният съд в Пловдив отмени предсрочното освобождаване на Георги Сапунджиев
Сапунджиев е бил награден с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни
 
12 юли 2018, 15:23 | | Видяна: 363
 
 

Пловдивският апелативен съд отмени условното предсрочно освобождаване на Георги Сапунджиев, постановено от Окръжен съд - Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Осъденият ще трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, което е шест години лишаване от свобода за това, че на 2 юни 2014 г. при управление на МПС е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 4-годишния Паоло .

Въззивният съдебен състав е приел, че спазването на установения в затвора ред и трудовата ангажираност на осъдения по време на изтърпяване на наложеното му наказание не са достатъчни доказателства за неговото поправяне.

За добро поведение на Сапунджиев е бил променен режима на изтърпяване на наказанието от "общ" на "лек". Отделно от това, за положителните му прояви, осъденият постоянно е бил поощряван с домашен отпуск до две денонощия, от пет денонощия и годишна почивка извън затворническото общежитие от открит тип.

В тази връзка апелативните съдии са отбелязали рядко срещаната от затворническата администрация активност - за престоя на Сапунджиев до момента са издадени 29 заповеди за награждаване с домашен отпуск, който в рамките на по-малко от три години е в общ размер от 102 дни.

В същото време, в материалите към затворническото му досие, съществуват данни, че осъденият продължава да не приема в пълна степен вредите, които е причинил с деянието си и размера на наложеното му наказание.

По тази причина е прието, че с поведението си Георги Сапунджиев не е дал предвидените в закона доказателства за своето поправяне, за да ползва привилегията на условното предсрочно освобождаване.

Определението на Апелативен съд - Пловдив е окончателно.