Заради отказа му да декларира имущество
Лозан Панов опита да се изкара жертва
Сметната палата нарушила репутацията му на председател на ВКС като го глобила с 1000 лв.
 
12 юли 2018, 17:00 | Правен свят | Видяна: 1209
 

Председателят на ВКС се яви пред СРС по делото на Лозан Панов срещу Сметната палата, снимки: Канал 3

 

Административният ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) и председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), разглеждаща кариерното развитие на българските съдии, лично се яви пред съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС), за да изложи аргументите си – защо Лозан Панов не желае да заплати наложената му от Сметната палата глоба в размер на 1000 лв. за неподадената имуществена декларация за 2016 г., поради което обжалва издаденото наказателно постановление. 

Формално делото на Панов пред СРС е срещу новата Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която стана приемник на Сметната палата.

Лозан Панов прекара повече от два часа от работния си ден в новата сграда на Районния съд на бул. "Сколебев", като през повечето време очакваше началото на съдебното заседание. (Не е известно – дали Панов си е взел половин ден отпуск, тъй като преди обед той участва в заседанието на Пленума на ВСС - бел.ред.).

На заседанието се разбра, че процесуален представител на Панов е известният адвокат Александър Кашъмов, редовен коментатор в медии на издателите Огнян Донев и Иво Прокопиев, както и на част от неправителствени организации, финансирани с грантове от чужди фондации. Кашъмов не присъства на заседанието, на което се разбра още, че Лозан Панов не е сметнал за нужно да изпълни изискването на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, валидно към средата на миналата година и да подаде декларация за доходите и имуществото си пред Сметната палата. Това Панов прави, но единствено пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), каквото бе новото изискване по Закона за съдебната власт (ЗСВ) за магистратите. Но, тъй като Панов е и член на ВСС, то той, заедно с председателя на ВAС и с главния прокурор, бяха задължени да подават декларации и пред явяващия се независим държавен орган – Сметната палата.

В жалбата си Панов твърди, че председателят на Сметната палата Цветан Цветков не е следвало да издава наказателно постановление, тъй като не е имал такива правомощия. "Бил съм добросъвестен при тълкуването на закона и подаването на декларация по ЗСВ (пред ИВСС-бел.ред.) Административно наказващият орган не е бил добросъвестен в разбирането си и тълкуването на закона", заяви Панов пред съдия Павлов. Според Панов, той е осигурил необходимата публичност на имуществото си и без да подава декларацията пред Сметната палата. Освен това, с налагането на глобата от 1000 лв., се създало впечатление, че в качеството му на "съдия №1" не спазва закона, което е нарушило доброто му име, репутацията му и независимостта на съдебната власт. От думите на Лозан Панов стана ясно още, че той намира за недопустимо орган извън съдебната система да извършва контрол спрямо съдебната власт.

След като в залата опита да влезе в ролята на жертва, след края на заседанието Лозан Панов отказа да отговаря на въпроси и лаконично обяви, че било "негово право" да обжалва наказателното постановление, което бе издадено заради отказа на председателя на ВКС да изпълни законовите норми за прозрачност на имуществото и доходите на представителите на висшите етажи на властта.

СРС трябва да се произнесе до месец по делото на "Лозан Панов срещу прозрачността".