Правят регистър на психично болните у нас
По данни на Националния център за обществено здраве българите с проблемна психика са над 126 000
 
07 август 2018, 18:50 | | Видяна: 777
 
 

Създаване и поддържане на Национален регистър на пациентите с психични заболявания в България предвижда проектонаредба към Закона за здравето. С тази дейност трябва да се ангажира Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Списъкът с душевно болни ще обхване всички лица в страната, които са минали през лечебници за стационарна психиатрична помощ, центрове за психично здраве, психиатрични клиники или отделения на лечебни заведения или дори през психиатрична извънболнична помощ. За целта ще бъде създаден електронен регистър, който регулярно ще се поддържа. По данни на НЦОЗА над 126 хил. психично болни българи са под наблюдението на психиатрични заведения и структури. От тях около 25 хил. души страдат от шизофрения, а други близо 32 хил. от поведенчески проблеми и шизоидни епизоди в следствие на злоупотреба с алкохол или наркотици. 21 хил. пациенти пък имат афективни разстройства.

Като цяло около 20% от българите или 1,4 млн. души са имали поне веднъж в живота си небезопасни за здравето психични състояния. Психични заболявания са и всички видове зависимости, депресии, разстройствата на съня, храненето и сексуалността.

Регистърът ще има служебен характер, както и условия за заличаване на лица, които са попаднали в него.