Правителството предлага
Марияна Кънчева и Александър Корнезов да бъдат преизбрани за съдии в Общия съд на Европейския съюз
Двамата притежават необходимата правна експертиза и богат професионален опит. Те са личности, които могат да представят всички гаранции за своята независимост и отговарят на условията за заемане на висши съдебни длъжности у нас, гласят мотивите на вносителите Екатерина Захариева и Цецка Цачева
 
08 август 2018, 10:05 | | Видяна: 1026
 

Правителството прдлага съдиите Марияна Кънчева и Александър Корнезов за нов мандат в Общия съд на ЕС 

 

Правителството ще предложи съдия Марияна Кънчева и съдия Александър Корнезов да бъдат преизбрани като кандидати на България за съдии в Общия съд на Европейския съюз. Кандидатурите им, предложени от вицепремиера по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева и от министъра на правосъдието Цецка Цачева, бяха одобрени на заседанието на Министерския съвет в сряда. Повторната номинация на двамата съдии се налага заради изтичането на мандата им на 31 август 2019 г. 

"Съдия Марияна Кънчева и съдия Александър Корнезов притежават необходимата правна експертиза и богат професионален опит. Те са личности, които могат да представят всички гаранции за своята независимост и отговарят на условията за заемане на висши съдебни длъжности у нас, което е и изискване към членовете на Общия съд съгласно чл. 254, ал. 2 от ДФЕС", гласят мотивите на вносителите.

Съдия Марияна Кънчева е завършила право в Софийския университет и допълнителна магистратура по европейско право в Института за европейски изследвания към Брюкселския свободен университет, както и специализации по икономическо право и по право на интелектуална собственост. Работила е като стажант-съдия в Софийски окръжен съд, правен съветник, адвокат в Софийската адвокатска колегия, генерален директор на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус при Министерство на външните работи, адвокат в София и в Брюксел.

Съдия Александър Корнезов е завършил Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Международно право". Притежава образователна степен LL.Mпо европейско право от Колежа на Европа, Брюж, Белгия, както и научна степен "доктор по право" със специалност "Международно частно право" от Института за правни науки към Българска академия на науките. Работил е като адвокат в адвокатска кантора "Van Bael & Bellis" в Брюксел, една от водещите кантори в областта на европейското право на конкуренцията и европейското анти-дъмпингово право. Повече от 9 години е работил като реферандер в Съда на ЕС. Доцент, д-р Александър Корнезов има и богата научна и преподавателска дейност.

 

През месец февруари т.г. България предложи Александър Арабаджиев за трети мандат за съдия в Съда на Европейския съюз в Люксембург. 

 

Първият мандат на Александър Арабаджиев като съдия в Съвета на ЕС започна в началото на 2007 г. Той беше номиниран за поста от правителството с премиер Сергей Станишев. 

 

През 2012 г. първият кабинет на Бойко Борисов издигна Арабаджиев за втори мандат като български съдия в Съда на Европейския съюз, който изтича на 6 октомври 2018 г.

 

Мандатът на съдиите в Съда на ЕС е шест години и може да бъде подновяван.