С промени на Кодекса за социално осигуряване
Задължават пенсионните фондове да гарантират минимален размер на втората пенсия
Минимум 40 лв. на месец трябва да осигурят фондовете за първите пенсионери с допълнителни доходи от 2021 година
 
09 август 2018, 18:08 | | Видяна: 203
 

Социалният министър Бисер Петков разясни очакваните промени в Кодекса за социално осигуряване, снимка: БГНЕС

 

Има съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с работната група за усъвършенстване на законодателството, регламентиращо фазата на плащане на пенсии от допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Новите промени ще са регламентирани в 33 параграфа в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и касаят пожизнената пенсия като основен продукт на Универсалните пенсионни фондове.

Пенсионните фондове ще бъдат задължени да гарантират минимален размер на втората пенсия. Независимо от доходността, която дружеството е постигнало, то ще трябва да гарантира сума, изчислена върху всички внесени осигуровки.

Освен това втората пенсия не може да бъде по-малка от 20 процента от минималната пенсия за стаж и възраст, което в момента прави около 40 лева на месец. Първите с право на втора пенсия са жените, родени през 60-та година, които в края на 2021 година ще навършат пенсионна възраст, а три години по-късно и мъжете, също родени през 60-та година. Те ще подпишат договор с пенсионните дружества, за да изберат как искат да получават втората си пенсия. Вариантите са пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от натрупаните средства по индивидуалната партида, съобщи БНТ.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Всичко, което е удържано от дохода на лицето и е преведено от НАП по неговата индивидуална партида, формира тази гарантирана сума, на база, на която се изчислява гарантиран размер на пенсията и той се записва този гарантиран размер на пенсията в пенсионния договор.