Констатирани са 306 нарушения в първите часове на операцията за контрол на движението
Най-много са санкционираните заради шофиране с превишена скорост
 
10 август 2018, 10:56 | | Видяна: 98
 

Още в първите минути на акцията полицията задържа нарушители, снимка: БГНЕС

 

306 нарушения са констатирани в първите часове на специализираната полицейска операция за контрол на пътното движение. Проверени са 182 лица и 138 моторни превозни средства. До 16 часа екипите са издали 30 фиша, 10 електронни фиша, 15 акта за установено нарушение и 5 принудителни административни мерки. На един водач е отнето свидетелството за управление на МПС, освен това са установени 12 лица от криминалния контингент. Най-честото нарушение е шофиране с превишена скорост. 

Операцията започна в петък сутрин. Акцент в нея са агресивните водачи, движещите се в пакет, шофиращите в аварийната лента. Проверки са предвидени за употреба на алкохол и наркотични вещества, на място екипите следят и за неправилно превозване на оръжие. 

Проверките в петъчния ден са съсредоточени по автомагистрала "Тракия". Те ще продължат и и дните дни, когато екипи ще има по основните пътни артерии на страната. Освен това водачите ще бъдат следени и от хеликоптер на ГДГП. 

В четвъртък вечерта мащабна нощна полицейска акция на служителите на "Пътна полиция" се проведе на територията на Южното Черноморие. Операцията бе срещу водачи, шофиращи след употреба на алкохол и наркотични вещества. Само през първата нощ бяха образувани 10 бързи полицейски производства.

"Стартира и се провежда широкомащабна операция по линия и противодействие на пътния травматизъм. Извършват се засилени проверки на водачи и се цели констатирането на случаи, превенцията, предотвратяването и извършването на административно-наказателна дейност на водачи употребили алкохол, наркотици и други съпътстващи нарушения", уточни началникът на сектор "Охранителна полиция" комисар Неделчо Рачев.

Заловени са петима шофьори, качили се зад волана след като са пили и още петима след употреба на наркотици. Още в първите минути на акцията полицаите заловиха нарушители. Единият в Царево с 1,11 промила алкохол зад волана, а другият в Приморско — с 1,36 промила.

Томаш Томов даде абсурдно обяснение, обвинявайки служителите на реда в манипулация. "Аз на практика не пия алкохол от пет години, не съм употребил алкохол и не ми излизаха пробите, но в момента просто се манипулираха нещата, защото хората си знаеха работата и казаха, че съм пил, защото пет пъти на мен ми излезе, че аз не съм пил".

Заради съмнително поведение друг водач в Приморско бе отведен в полицейското управление, за да бъде тестван за наркотици. За около 5 минути модерният нов апарат отчете резултат. "От извършената проверка на водача в 20:27 часа се установи положителна проба на амфетамин и метамфетамин. Срещу водача ще бъде образувано досъдебно производство за това че управлява след употреба на наркотици", констатира дежурният полицай. "Не знам, не съм употребил.", беше обяснението и на този водач. На въпрос дали има в колата още амфетамин, той отговори "Нямам".

По същото време е установен и шофьор на пътнически микробус, който за щастие в този момент не превозваше пътници. Дрегерът отчете 0,70 промила, а на водача бе съставен фиш и му бе отнета книжката за управление на МПС. "Пих една бира след работно време естествено", оправда се водачът Тодор Георгиев, който обясни, че след като е пил тръгнал да се прибира с микробуса към дома си.