Четирима искат мястото на Кьовеши
Сред кандидатите е бивш заместник на отстранената прокурорка
 
24 август 2018, 15:15 | | Видяна: 109
 

Лаура Кьовеши

 

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер съобщи, че до момента са се регистрирали четирима кандидати за поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, съобщава информационният сайт Зиаре. Министърът уточни, че списъкът на всички кандидати ще бъде публикуван в сайта на министерството на правосъдието по-късно.

Постът е вакантен от 9 юли, когато бившата шефка на агенцията Лаура Кодруца Кьовеши бе освободена от длъжност с указ на президента в съответствие с решение на Конституционния съд.

Сайтът отбелязва, че до момента са известни имената на трима от кандидатите - Габриела Скутя, която е бивш заместник на Кьовеши по времето, когато тя беше главен прокурор на страната, Паула Тънасе, която е прокурор към Апелативния съд в Галац, и Николае Лупулеску - военен прокурор.

Петък е последният ден за внасяне на кандидатури. В периода 3-5 септември прокурорите трябва да се явят на интервю с министъра на правосъдието, а резултатът от конкурса се очаква да бъде обявен на 6 септември.