23 лица са обвинени за незаконното производство
Прокуратурата и МВР разкриха четири нелегални фабрики за цигари
Иззети са машини, транспортни средства, тютюн на стойност близо 7 млн. лв. и готова продукция за 1,5 млн. лв.
 
25 август 2018, 18:16 | | Видяна: 313
 

снимка и видео: в-к "24 часа"

 

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари – престъпление по чл. 234 ал. 2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс, за което е предвидено наказание от 2 до 8 г. "лишаване от свобода". До момента е установено, че цигарите са произвеждани в четири незаконно работещи фабрики – в гр. Дупница, в гр. Горна Оряховица и в гр. Тутракан. 

Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. 

Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол, също и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследване по досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Пловдив – пране на пари – престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс. По него предстои анализиране на доказателствения материал и повдигане, по преценка на наблюдаващия прокурор, на обвинения за посоченото престъпление. 

За времето от 02 часа на 24 август 2018 г. до края на същия ден са  извършени 14 претърсвания и изземвания, огледи и др. следствени действия на териториите на областите Пловдив, Велико Търново, Силистра, Плевен, София, Кюстендил, Пазарджик и Варна. Установено е, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. Предотвратено е производството на други кутии с цигари с материалите /тютюн, хартия, картон, целофан, фолио, ципер, филтри и др./, необходими за изработването им, които са намерени и иззети от пригодените помещения. 

При проведените следствени действия са участвали прокурори от Окръжна прокуратура-Пловдив заедно със служители от сектор "Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив.  

На четирима от обвиняемите са взети мерки за неотклонение "парична гаранция", а спрямо останалите 19 обвиняеми с постановление на наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа, като в този период от време ще се прецени необходимостта от внасяне в съда на искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Подробности по случая бяха изнесени на брифинг в Окръжна прокуратура-Пловдив, в който участваха Румен Попов, окръжен прокурор на гр. Пловдив, старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив и Георги Гешев, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Пловдив.