Специализираната прокуратура обяви, че разследва Ветко Арабаджиев за данъчни престъпления и пране на пари
Хотелиерът на Българското европредседателство избегна арест, защото е в чужбина
Десет души бяха задържани при акция на държавното обвинение в хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив
 
31 август 2018, 08:36 | | Видяна: 1744
 

Маринела и Ветко Арабаджиеви, снимка: фейсбук-профил на М.Арабаджиева

Синът на туристическия бос е сред задържаните

 

Синът на Ветко Арабаджиев - Вълчо, е сред 10-имата задържани тази сутрин при акцията на Специализираната прокуратура в столичния хотел "Маринела", съобщи в-к "24 часа". Вълчо бил изненадан, докато спял в "Маринела", след като снощи открил заведение. Засега арестът му е за 24 ч. Той обаче може да бъде удължен от прокурор, ако му бъдат повдигнати обвинения. 

 

Хотелиерът на приключилото преди два месеца Председателство на България на Европейския съюз Ветко Арабаджиев избегна показен арест, защото от началото на август се намира в чужбина. Това стана известно шест часа след като Специализираната прокуратура съобщи, че е започнала обиски в офиси в хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив. Двата луксозни хотела са част от портфолиото на хотелската верига, собственост на фамилията Маринела и Ветко Арабаджиеви. Семейството държи и един от големите морски курорти, строени още по времето на социализма – "Елените". 

10 души са задържани при специализираната акция на спецпрокуратурата в хотел "Маринела" в София и в хотел "Марица" в Пловдив, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев, който лично наблюдаваше следствените действия в бившия японски хотел в столицата. Именно в хотел "Маринела" бяха настанявани голяма част от представителите на европейските институции и делегациите на страните-членки на Европейския съюз, които посещаваха България през първата половина на 2018 година, когато страната ни бе ротационен председател на ЕС. През месец септември 2017 г., след проведена обществена поръчка, организирана от Министерството на европредседателството, хотел "Маринела" пое настаняването на високопоставените делегации. Срещу сумата от 430 249,76 лв. от хотел "Маринела" трябваше да осигурят 1808 нощувки. 

Заместникът на главния прокурор коментира, че не трябва да се прави връзка между разследването за пране на пари и данъчни престъпления и това, че именно в хотел "Маринела" са били настанявани редица високопоставени представители на Европейския съюз.   

По-късно ще стане известно и на колко от задържаните за момента десет души ще бъдат повдигнати обвинения, както и дали ще се иска международна заповед за арест на Ветко Арабаджиев. "Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми. Има доказателства, че вероятно лицето, което е собственик на хотел "Маринела" с други хора са извършвали данъчни престъпления и пране на пари", уточни Гешев и добави, че сред тях са лица, които нямат формална връзка с фирми, собственост или контролирани от Арабаджиев, но които са използвани според разследването за това фирми, контролирани от един кръг лица да приспадат разследващ се данъчен кредит. "Ако говорим за евентуални обвинения за пране на пари, защото към момента няма привлечено в качеството на обвиняем нито едно лице, насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група. Делото по случая е образувано преди 10 дни", заяви още доскорошният ръководител на Спецпрокуратурата. При обиските са открити 150 000 лв. с неустановен произход, от които 60 000 лв. са били намерени в кутия за обувки. Гешев добави, че ще бъдат иззети и автомобили.

 

 

Специализираната прокуратурата информира за акцията в хотелите на Маринела и Ветко Арабаджиеви рано сутринта в петък

 

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, находящи се в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“. Офисите са ползвани от физически и юридически лица.

 

Процесуално-следствените действия са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на данъчни документи. Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения по смисъла на Закона за ДДС (чл. 255, ал. 3 вр. с ал. 1, т.2, т. 6 и т. 7, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК).

 

Установено е също, че в периода 2016 – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление (чл. 253, ал. 5, вр. с ал. 4, вр. с ал. 1 от НК).