Специализираният наказателен съд определи в закрито заседание
20 000 лв. парична гаранция за сина на Маринела и Ветко Арабаджиеви
Сумата е едва 1% от откритите в хотелската стая на 21-годишния Вълчо два милиона лева
 
02 септември 2018, 22:53 | Правен свят | Видяна: 740
 

Вълчо (в средата) с родителите си Маринела и Ветко Арабаджиеви, които се издирват

 

В 22.00 часа в неделя съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лв. за Вълчо Арабаджиев, който бе задържан в петък при обиските на спецпрокурори в офисите на собствениците на хотелите "Маринела" в столицата и "Марица" в Пловдив. Вълчо Арабаджиев се разследва за "пране на пари", стана известно от информацията на прокуратурата, която бе съобщена още в събота.

До разглеждането на мярката за неотклонение на Вълчо Арабаджиев и две жени, приближени на хотелиерската фамилия Арабаджиеви, не бяха допуснати медии, тъй като съдията засекрети разглеждането й, с мотив, че по делото има приложени "специални разузнавателни средства". Самото заседание продължи пет часа и за момента не са известни мотивите за съдебното решение, както и какви факти и доказателства са представили от прокуратурата. Има информация, че събраните материали по делото са 20 тома. 

Два от десетте милиона лева в брой иззети от хотелите на семейството на Маринела и Ветко Арабаджиеви са открити именно в апартамент, който е ползван от 21-годишния им син Вълчо, съобщи в-к "24 часа". Това означава, че на Вълчо Арабаджиев ще са нужни едва 1% от двата милиона, за да плати гаранцията за своето излизане от следствения арест.  

Другите две задържани лица – Ромелия Кирилова и Елена Караянева са уличени в укриване на данъци. Двете са отговаряли за счетоводството и управлението на множеството фирми на и около Маринела и Ветко Арабаджиеви и са били наясно с данъчните престъпления, които са обект на разследването. Кирилова и Караянева също излизат на свобода срещу парични гаранции от по 20 000 лв.

Семейство Арабаджиеви продължава да е в неизвестност и да се издирва с Европейска заповед за арест. По информация на в-к "Труд" Маринела и Ветко Арабаджиеви били силно изненадани от действията на правоохранителните институции у нас и спешно напуснали имението си във френския курорт Сен Тропе.

"Семейство Арабаджиеви имат 25 милиона лева личен доход през последните години, който многократно е бил проверяван от данъчните", това съобщи адвокатът на Вълчо Арабаджиев Илиян Василев. Той уточни, че е сигурен, че Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се върнат възможно най-скоро. Защитникът коментира още, че той е поискал делото да се гледа при закрити врати, за да не се петни името на наследника на фамилия Арабаджиеви, който нямал нищо общо с никаква организирана престъпна група. 

Решението на съдия Ангелова не е окончателно, като се очаква прокуратурата да го протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд.