Заради фактическата и правна сложност, множеството материали и изчакването на още данни от партньорски служби
Специализираният наказателен съд ще разглежда искането за постоянен арест на Миню Стайков в събота
През 20 легални дружества са се изпирали парите от незаконното производство на цигари
 
07 септември 2018, 11:54 | Правен свят | Видяна: 503
 

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева и Младен Маринов, главен секретар на МВР, снимка: Канал 3

 

Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на Миню Стайков, Иван Димитров (синът на кмета на Карнобат) и на Белун Хазърбасанов (брат на съпругата на М.Стайков) в събота сутринта. 

Това се налага от фактическата и правна сложност и големия обем на материалите и доказателствата по досъдебното прозвиодство, както и заради изчакване на материали от партньорски служби по линия на международното сътрудничество, съобщиха в петък следобед от държавното обвинение. 

Делото по мерките за неотклонение ще бъде насрочено след внасяне на искането на Специализираната прокуратура. 

Престъпната дейност, изразяваща се в данъчни престъпления и пране на пари, в които са уличени баща и син - Миню и Стайко Стайкови, е осъществявана в продължение на години. Това стана ясно от брифинга на и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева и Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото. Спецпрокурорите са установили, че през годините е имало две разследвания за данъчни престъпления, свързани със Стайкови, които обаче са били прекратени от Софийската градска прокуратура. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров материалите по старите разследвания ще бъдат присъединени към делото, което даде повод на Специализираната прокуратура да стартира акцията в офисите и фабриките на Миню Стайков в София и Карнобатско. 

На брифинга на Специализираната прокуратура бе потвърдено, че правоохранителните институции са се насочили към групата около баща и син Стайкови едва след като през месец юли 2018 г. в Карнобат е разкрита модерна фабрика за незаконно производство на цигари. Оборудването в нея е струвало 4 млн. лв. Криминалната дейност е осъществявана при пълна конспирация, установило разследването. След като фабриката произведе определено количество цигари – по 2000 къса в минута, работниците, които са били от Армения, са били извеждани. Едва след това на място са пристигали отговарящите за транспортирането и пласмента на незаконното производство. Фалшивите цигари са били единствено от чужди марки, част от които са продавани у нас, а друга са изнасяни към страни от Европейския съюз. 

Спецпрокурорите Начева и Кънев смятат, че са събрали достатъчно доказателства, за да бъде поискан постоянен арест на Миню Стайков и на сина му, но едва когато бъде задържан. 

Прокурор Ангел Кънев поясни, че продължава изясняването – кой се явява ръководител на организираната престъпна група Миню или Стайко Стайков. Прокуратурата издирва още две лица, които са съпричастни към престъпната дейност, но засега няма данни, че са напуснали страната. Братът на съпругата на Миню Стайков Рени – Белун Хазърбасанов също е бил част от престъпната група. Друг от задържаните - Иван Димитров е син на кмета на Карнобат. Той е бил собственик на помещенията, в които са се произвеждали фалшивите цигари.

"Установихме, че лицата по един или друг начин са свързани с търговски дружества – в качеството си на управители или служители, – на една верига от свързани фирми, която е контролирана от едно от лицата. След цялостен анализ стигнахме до данни, че освен всичко друго се извършват и данъчни престъпления", каза и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева и посочи, че става въпрос за общо 20 дружества, които осъществяват легална дейност и са свързани помежду си. В апартамента на човек, който имал счетоводна къща, обслужвала тези свързани фирми, били открити печати на "кухи" фирми, включително и на една банка. Самият счетоводител признал, че няма никаква представа от това, с което се занимава, тъй като е със средно образование, а преди това е бил пазач на един от складовете на Миню Стайков. На адресите били намерени много луксозни автомобили, включително и такива, които са собственост на фирма от Германия, която ги отдавала под наем. 

От думите на двамата прокурори се разбра, че разследването на престъпната дейност продължава и не е изключено повдигането на други обвинения. "Освен данъчните престъпления, проследихме дейността на дружествата и след изземвания във "Винпром Карнобат" сме сезирали Агенция "Митници", която в момента извършва инвентаризация на всички складови помещения. Установили сме и парични потоци с неустановен произход – т.е. дружествата и лицето, което ги контролира, паралелно с това извършва и нелегалната дейност. Като тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни връзки между фирмите", посочи още Начева.

Събрани са доказателства за фиктивни сделки в държави от ЕС, от които държавата е ощетена с 1 млн. лв. 

И.ф. ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева съобщи, че продължава международното издирване на уличените по друго разследване за данъчни престъпления и пране на пари Маринела и Ветко Арабаджиеви, чийто доскорошен зет беше Стайко Стайков.