Психиатрична експертиза заключи:
Десислава Иванчева не е психично болна, просто е депресирана
Отложиха първото разпоредително заседание срещу кметската група от "Младост" за 13 септември
 
07 септември 2018, 12:11 | Цветелина Янкова | Видяна: 657
 

снимка: БГНЕС

 

Не тежко психическо заболяване, а обикновено депресивно разстройство мъчи бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Това показа изслушаната и приета днес от Специализирания наказателен съд съдебно-психиатрична и психологична експертиза, част от поисканата от подсъдимата за подкуп в особено големи размери тройна съдебномедицинска експертиза. На база на нейните заключения Специализираният наказателен съд трябва да се произнесе дали да освободи бившата кметица на "Младост" от ареста срещу по-лека мярка за неотклонение. Това обаче ще се случи едва след като е готово заключението и на ендокринолог относно общото здравословното състояние на подсъдимата.  

По думите на психиатрите, които представиха експертизата си в днешното съдебно заседание, разстройството на бившата кметица на "Младост" давало своите проявления по няколко пъти на ден и продължавало от 20 минути до 1 час. "Това е опитът на психиката да покаже, че нещо не е наред", обясни в съдебната зала едно от вещите лица, изготвили експертизата и обяви пред съдия Иво Хинов, че "мечтае ситуацията, в която се намира Иванчева, да бъде облекчена".

От своя страна представителите на държавното обвинение обявиха, че изслушаната в залата експертиза не е аргументирана и е некомпетентно представена, след което поискаха назначаването на повторно изследване, но от други вещи лица. Съдът не уважи иска на прокуратурата и прие наличната експертиза.

"Ако беше на Боровец нямаше да е депресирана", коментира след заседанието заключенията на специалистите защитникът на Иванчева – Марин Марковски.

А междувременно Специализираният наказателен съд отложи първото разпоредително заседание срещу Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров, обвинени в поискан 500 000 евро подкуп и получени 70 000 евро от него.

За пореден път бившата кметица на "Младост" и заместничката й успяха да забавят хода на делото под предлог, че не са запознати с материалите по него. В днешното заседание стана ясно още, че Десислава Иванчева сама е отказала да приеме връчения й на 31 август обвинителен акт, тъй като не се била консултирала с адвоката си. Тя е направила това едва на 5 септември. След като защитата и обвиняемите изразиха категорична позиция, че не са чели достатъчно дълго обвинителния акт и доказателствата към него, съдия Иво Хинов не успя да проведе първото заседание в процеса, тъй като по закон днес изтича 7-дневният срок, в който обвиняемите могат да се запознават с документите. Специализираният наказателен съд ще направи втори опит да започне делото по същество на 13 септември от 13:30 часа.

По време на днешното заседание заместничката на Иванчева - Биляна Петрова помоли още и да й бъде направено копие на документите по делото и те да бъдат изпратени в затвора в Сливен от съда, тъй като, ако бъдат изпращани от адвокатите имало ограничение в обема до 2 кг. Съдия Хинов подчерта, че и двете са имали възможност и достатъчно време досега да се запознаят с тях, но уважи искането им.

Освен, че делото срещу тримата подсъдими не успя да тръгне заради незапознаването им с материалите по него, този мотив успя да осигури на Иванчева и Петрова и да не се завърнат обратно в Сливенския затвор поне в рамките на следващата седмица, а да останат в софийския следствен арест, за да се запознават с документацията до 13 септември.

В съдебната зала днес присъства и предприемачът Александър Ваклин, предал парите за подкупа. "Тя (Десислава Иванчева бел.ред.) знаеше точната сметка на бизнеса ми и казваше, че не сме дали, за да получим.  Дадох парите на Петко Дюлгеров половин час преди акцията срещу него, Иванчева и Биляна Петрова. Когато бяхме заедно, Иванчева звънна на Дюлгеров по вайбър и се уговориха да се видят. Разговорите с Иванчева протичаха горе-долу както когато ви спре лош катаджия, гледа ви многозначително и ви казва: "Ще пишем ли?", разказа Ваклин, чийто обстоен разпит по случая предстои и в съдебна зала.

Накрая, съдия Иво Хинов обяви, че няма как да се произнесе по молбата на Десислава Иванчева да бъде пусната с по-лека мярка за неотклонение, докато не изслуша и останалите две назначени по нейно желание експертизи. Това трябва да се случи в следващото насрочено заседание идния четвъртък .