За да се намалят бягствата от правосъдието
Подсъдими и обвиняеми лица със специални лични карти
МВР стартира издаването на новите документи за самоличност от следващата година
 
07 септември 2018, 14:40 | | Видяна: 404
 
 

Министерството на вътрешните работи ще издава временни документи за самоличност на подсъдими и обвиняеми лица, които имат забрана да напускат страната. Това обяви заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер на месечния брифинг на ведомството. По думите му тази мярка ще позволи по-оптимален контрол по границите и цели ограничаване на възможността на хора, към които съдът има претенции, да напускат страната. Идеята е при такива случаи да им се отнема личната карта, а в замяна да се издава временен личен документ, обясни Бернер.

Мярката не е изненадваща, въвеждането й бе обсъждано след поредицата от казуси, при които, лица с ефективни присъди успяват да се укрият, като се оказа, че са напуснали страната с редовни документи за самоличност. 

От 2019 година МВР започва издаването на нови лични карти, съобщи още зам.-министърът на вътрешните работи. Новите пластики ще съдържат повече биометрични данни. С тях ще може да се пътува без виза в 169 страни. Новите документи ще са със срок на валидност от 10 години, като гражданите няма да бъдат задължени да ги сменят незабавно. 

Старите лични карти ще продължат да важат до края на срока, който е посочен в тях, уточниха от вътрешното министерство.