Специализираният наказателен съд определи
Постоянен арест за Миню Стайков
Алкохолният бос и синът му Стайко се проверяват и за втора нелегална фабрика за цигари, този път в Ихтиман
 
08 септември 2018, 18:15 | | Видяна: 593
 

Миню Стайков прекара над три часа в сградата на Специализирания наказателен съд, снимка: БГНЕС

 

Уличеният в данъчни престъпления и пране на пари бизнесмен Миню Стайков остава в ареста, определи дежурен състав на Специализирания наказателен съд. С мярка за неотклонение "задържане под стража" са и другите двама, арестувани заедно с него - Белун Хазърбасанов, който е брат на жената на Миню Стайков, както и синът на кмета на Карнобат – Иван Димитров, собственик на склада, в който през юли месец тази година властите откриха нелегална фабрика за производството на цигари.

Според съдия Пламен Евгениев, има опасност тримата да извършат нови престъпления, да повлияят на показанията на свидетели по делото или да заличат следи на извършени престъпления, например банкови транзакции. Съдът определи, че няма опасност тримата да се укрият. Според съдията по делото може да се направи обосновано предположение за участието на Стайков в престъпната група. Също така имало доказателства, че той е създал условия и организация за извършване на данъчни престъпления, чрез регистриране на голям брой търговски дружества (около 20 фирми) на свързани с него лица, които той реално контролира.

Данни, че бизнесменът Миню Стайков и синът му Стайко Стайков имат общо нелегална фабрика за цигари в Ихтиман, изнесе наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев. Обвинителят не даде много подробности каква е била ролята на Стайков-син и баща във фабриката в Ихтиман, но се съсредоточи върху другата фабрика за незаконни цигари в Карнобат. Според обвинението едно от доказателствата, което свързва Стайков с производството на цигари в Карнобат, е товарно ремарке с цигари, открито в двора на постройката, собственост на Кичка Хазърбасанова. Тя е роднина на шурея на Стайков и на самия Стайков, обясни прокурор Кънев.

Адвокатът на Стайков - Лъчезар Таков обяви, че клиентът му е "пришит" към обвинението за престъпна група, защото е родом от Карнобат и е най-известният индистриалец в района. Таков представи Стайков и като най-големият работодател в региона, в чийто фирми работят над 3000 души. "Няма нито едно доказателство срещу него", обясни още Таков, цитиран от "24 часа". Таков изтъкна, че по случая с фабриката за цигари в Ихтиман, Специализираният съд е отказал на прокуратурата разрешение за подслушване на Миню Стайков.

Издирването на Стайко Стайков, който е с издадена Европейска заповед за арест, продължава.

Решението на Специализирания наказателен съд подлежи на протест в тридневен срок.