Заради икономия на средства
ВСС няма да ходи до Виена за конференция за електронното правосъдие
Не е нужно изобщо да се командироват съдебни кадровици на този форум - не е относим към работата на Съвета, обедини се Пленумът
 
13 септември 2018, 12:54 | | Видяна: 350
 
 

Няма да изпращаме представител от Висшия съдебен съвет (ВСС) за участие в Конференция за електронно правосъдие 2018 "Електронни съдилища в Европа", която ще се проведе на 5 и 6 декември 2018 г. във Виена. Това реши Пленумът на Съвета, с цел икономия на средства.

Първоначалното предложение на Комисията професионална квалификация и информационни технологиии към Пленума бе Калина Чапкънова, председател  и Гергана Мутафова – зам.-председател на същата Комисия, да заминат за Австрия на 4 декември и да се приберат на 7 декември.

Бюджетната комсия също е одобрила това предложение, като разходите за нощувки и по командировката им да са за сметка на ВСС.

В хода на дебата обаче Драгомир Кояджиков се възмути, че колегите му от Комисията професионална квалификация и информационни технологиии са се самопредложили за командировка."Това, че колегите от Комисията са се самопредложили говори достатъчно за техния морал. Доколко това е нормално – няма да коментирам", опонира Кояджиков и предложи вместо това участие в конференцията да вземат Даниела Марчева и Вероника Имова.

Вероника Имова благодари за доверието, но подчерта, че Гергана Мутафова все пак е ръководител на проекта за електронните съдилища у нас и би следвало да вземе участие в тази конференция.

Главният прокурор обаче попита изобщо нужно ли е представители на ВСС да посещават тази конференция, която, според него, не е относима към работата на Съвета изобщо. "Защо е нужно в случая да се харчат европейски пари", попита Цацаров.

Олга Керелска пък му опонира, че Конференцията е относима, но тя ще се състои на 5-6 декемви, а командировката на двете дами е планувана за 4-7 декември. "Оставането един ден, след като работата е свършена – не знам дали е много полезно. Дори, според мен, е вредно", заяви Керелска.

Предложението на главния прокурор все пак се възприе от мнозинството и с 13 на 5 гласа кадровиците решиха никой да не пътува до Виена.