Цветан Цветанов:
Красимир Влахов e номинацията на ГЕРБ и Обединени патриоти за конституционен съдия
Върховният съдия потвърди за "Правен свят", че е приел да бъде издигнат
 
23 септември 2018, 12:31 | | Видяна: 1785
 

Върховният съдия Красимир Влахов, снимка:БГНЕС

 

Върховният съдия Красимир Влахов, който доскоро бе и зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС), ще бъде номинацията на ГЕРБ и Обединени патриоти за член на Констиуционния съд. Това обяви пред БНР председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той подчерта, че управляващите предлагат съдия Влахов, тъй като той е изключително уважаван и ценен професионалист, както и че кандидатурата му е съгласувана и приета единодушно от коалиционните партньори в управлението – "Обединени патриоти". Върховният съдия е приел номинацията, потвърди Влахов за "Правен свят".

Съдия Влахов е роден на 24 септември 1972 г. в Плевен. Завършил е юридическото си образование в  СУ "Климент Охридски". Започва кариерата си през 1996 г. като младши съдия, през октомври 1997 г. става съдия в Софийския районен съд (СРС). В началото на 2004 г. е повишен в Софийския градски съд (СГС), а по-късно е командирован във Върховния касационен съд (ВКС). На 10 декември 2008 г. ВСС го избра за председател на СРС. А на 5 април 2012 г. е назначен за зам.-председател на ВКС.

Ето и коментара на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНР:

Това, което ГЕРБ прави и това, което ще направим заедно с Обединените патриоти, вече имаме разговори, които са проведени по бъдещата номинация, за която ще направим в сряда или във вторник, след като бъде направено и съответното изслушване в ПГ на ГЕРБ и в ПГ на Обединените патриоти, мога да кажа, че ние ще номинираме и ще предложим една действително достойна професионална кандидатура от средите на съдебната система. И мога да кажа, че това ще бъде Красимир Влахов, който доскоро беше зам.-председател на Върховния касационен съд. Това, което правим, е да можем действително да отпаднат всякакви спекулации, внушения, които дълги месеци се тиражираха в публичното пространство. Говореше се за Цецка Цачева, говореше се и за други кандидати потенциални, които имат качества, но ние се стремим действително да намалим възможността за това да се вменява вина на парламента, че се движи само и единствено от политическите си интереси. Не, ние се движим само и единствено от справедливостта, от прозрачността и възможно най-добрата професионална фигура, която може да заеме тази висока изборна длъжност, която прави парламентът, а това е конституционен съдия. И ние ще го направим по една прозрачна процедура, със съответните обсъждания, които ще бъдат финализирани в пленарна зала.

Разговаряли сме с Волен Сидеров, разговаряли сме с Красимир Каракачанов, разговаряли сме с Валери Симеонов и мога да кажа, че има положително отношение към професионалните качества на тази кандидатура и съм убеден, че това ще бъде много по-силна кандидатура от тази, която може би БСП ще предложи. Защото, доколкото чух, се говори за Янаки Стоилов.