Прекрояване на съдебната карта
Започва организационната дейност по закриването на 11 районни прокуратури
Прокурорската колегия ще закрива сметки и ще прекратява договори, а до 15 ноември ресорните комисии към ВСС ще броят и преразпределят щатовете на прокурорите и служителите
 
26 септември 2018, 15:07 | Цветелина Янкова | Видяна: 1330
 

Прокурорската колегия на ВСС, снимка: БГНЕС

 

След като на 19 юли Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри предложението на прокурорската колегия да бъдат закрити 11 районни прокуратури в страната, започва организацията по прекратяване на дейността на определените за закриване структури и прехвърлянето им към териториални отделения. Това стана ясно на заседанието на Колегията.

От 1 януари 2019 година без прокуратури остават Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

"Предложението от 11 юли има няколко диспозитива, от които само един е свързан със закриването на прокуратури и разкриването на съответните териториални отделения. Положително решение е налице. Необходимо е да се пристъпи към организационно-финансови дейности, свързани със сграда, щатове и т.н", обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

А оттук нататък следва прокурорската колегия да предложи на Комисията "Бюджет и финанси" към кадровия орган от 1 януари да бъдат закрити сметките на 11-те районни прокуратури, Комисията "Управление на собствеността"  да обсъди и внесе до Пленума информация относно разпределението на имотите на закритите прокуратури, както и да бъдат изменени договорите за безвъзмездно ползване на имоти в Тополовград и Тервел.

Прокурорската колегия реши и до 15 ноември Комисията по атестирането и конкурсите да внесе информация, която касае щатните бройки и разписанията на прокурорите в закритите обвинения, а Комисията, отговаряща за съдебната администрация - за определения брой на служителите и щатните им разписания, за да могат магистратите и съдебните сужители да бъдат преразпределени по териториалите отделения.

Главният прокурор ще се заеме с прекратяването на трудовите правоотношения, договорите за автомобили, прехвърлянето на делата и преписките и създаването на организация на процеса по вътрешен одит и инвентаризация на имуществото.

Решението за закриване на прокуратурите в Мадан и Чепеларе предизвика дори протести и се наложи прокурорската колегия да внесе разяснение, че гражданите на засегнатите общини няма да бъдат лишени от правосъдие.