Втори протест в Чепеларе в защита на прокуратурата
Това, че в Чепеларе няма да има шеф на прокуратурата и в Мадан, не означава, че тези градове ще бъдат оставени без прокурорско присъствие, коментира апелативният прокурор на Пловдив
 
28 септември 2018, 08:45 | | Видяна: 420
 

снимка: БНР

 

За втори път жители на Чепеларе излизат на протест в защита на районната прокуратура. Недоволството на хората е заради решението на Висшия съдебен съвет, с което от 1 януари догодина се закриват 11 районни прокуратури в страната, като една от тях е тази в Чепеларе.

Първият ефективен протест в защита на прокуратурата беше преди месец, а този петък е вторият, каза пред БНР адвокат Тонка Динчева от Инициативния комитет: "От 16.00 до 18.00 часа пред сградата на съда, а този път и прокуратурата, точно на кръстовището, там на пешеходната пътека пред съда".

Преди два дни в Смолян апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов каза: "Това, че в Чепеларе няма да има шеф на прокуратурата и в Мадан, не означава, че тези градове ще бъдат оставени без прокурорско присъствие. И в двата града ще продължи да има прокурори. Просто двете прокуратури ще станат част от Районната прокуратура в Смолян, но и в двете населени места ще има прокурорско присъствие".

В сряда прокурорската колегия на ВСС прие решения, които трябва да доведат до оптимизирането на структурата на държавното обвинение и закриването на 11 прокуратури, сред които и тези в Чепеларе и Мадан.