С декларация
Съдийската колегия на ВСС остро осъди телевизията на "Атака" заради репортаж за съдия Николай Василев
Действията на телевизия "Алфа" по недопустим начин засягат личното достойнство, уронват авторитета и накърняват професионалната компетентност на българския съдия, пише в обръщението на съдебните кадровици
 
10 октомври 2018, 12:56 | | Видяна: 839
 
 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) декларира, че остро осъжда действията на телевизията на коалиционния партньор в управлението – партия "Атака" – заради излъчен репортаж за съдията от Софийския районен съд (СРС) Николай Василев.

Скандалът се разрази, след като съдя Василев свободи от ареста суданеца, участвал в пътен инцидент и размяна на словесни нападки със съпругата на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров - Деница. Колите на суданеца и съпругата на Сидеров се ударили леко, след което между двамата избухнал скандал, при който мъжът започнал да обижда Деница, а след като тя потеглила, той я настигнал и продължил да я напада словесно. Същевременно обаче пристигнал Волен Сидеров заедно с екип на партийната телевизия "Алфа". Лидерът на "Атака" държал сметка на полицаите как си вършат работата и поискал данните на суданеца, но те му били отказани. Самият той обяви, че чужденецът можело да убие жена му, докато униформените спокойно си пушели. Заради това той поиска новият вътрешен министър Младен Маринов да бъде сменен веднага, а на негово място да бъде сложен човек от "Атака". Маринов отвърна, че МВР е действало в рамките на закона.

Веднага след инцидента, в рамките на няколко дни телевизия "Алфа" пускаше снимка на магистрата с надпис: "Корумпираният съдия от Софийския районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан".

В тази връзка от Съдийската колегия на ВСС смятат, че "действията на телевизия "Алфа" по недопустим начин засягат личното достойнство, уронват авторитета и накърняват професионалната компетентност на българския съдия".

Съдебните кадровици приемат излъченото съдържанието като "провокативно, несъобразено с етичните стандарти и критериите за обективна журналистика, компрометиращо държавността и нарушаващо конституционно установения баланс между съдебна, изпълнителна и законодателна власт".

Кадрите и коментарът на телевизия "Алфа" вече станаха повод съдиите от СРС, подкрепени от Съюза на съдиите в България, също да излязат във вторник с позиция в подкрепа на съдия Василев.  

Ето и пълния текст на декларацията на членовете на Съдийската колегия към ВСС:

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своята тревога и възмущение от поредния опит за накърняване на съдебната власт и дискредитиране на общественото доверие в нея. Конкретен повод е излъчен видеоматериал в ефира, публикуван и на интернет сайта на телевизия "Алфа".

Съдийската колегия остро осъжда като недобросъвестен, преднамерен, недопустим и тенденциозен многократно излъчения на 06.10.2018 г. и на 07.10.2018 г. манипулативен стоп-кадър със снимка на Николай Василев – съдия от Софийския районен съд, и надпис "КОРУМПИРАНИЯТ СЪДИЯ ОТ СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ ПУСНА НА СВОБОДА ПРЕСТЪПНИКА ОТ СУДАН". Посоченият кадър е публикуван на 06.10.2018 г. в 22:13 ч. на интернет сайта на ТВ "Алфа", като е наличен и към момента в категория "Репортажи/Изказване". Видеоматериалът е с продължителност 01:22 мин. - ситуирана на черен фон снимка с посочения надпис и инструментално озвучаване, и прави тенденциозно внушение, без да предоставя никакви аргументи и доказателства. Същият надпис е излъчван многократно в програмата на ТВ "Алфа" по време на новинарските емисии и актуални предавания.

Действията на телевизия "Алфа" по недопустим начин засягат личното достойнство, уронват авторитета и накърняват професионалната компетентност на българския съдия.

Съдийската колегия на ВСС приема излъченото съдържанието като провокативно, несъобразено с етичните стандарти и критериите за обективна журналистика, компрометиращо държавността и нарушаващо конституционно установения баланс между съдебна, изпълнителна и законодателна власт. Особено тревожен е използваният език на омразата с обидни квалификации към българския съдия, и към чуждия гражданин – страна в административно наказателно дело № 16730/2018 по Указа за борба с дребното хулиганство. Тази позиция на ТВ "Алфа" демонстрира грубо незачитане на конституционно прогласения правов ред и демократични ценности, като погазва независимостта на съда и разделението на властите в Република България.

Членовете на Съдийската колегия на ВСС изразяваме готовност при налични фактически данни и доказателства за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики в съдебната система, предоставени от граждани, медии и представители на политическата власт, да упражним правомощията си по Закона за съдебната власт и да сезираме незабавно компетентните органи, но няма да допуснем обругаване срещу български магистрати, основаващи се на голословни твърдения.