Прокурорската колегия реши:
Отстраниха от длъжност бившия районен прокурор на Кнежа и настоящ обвинител в СГП, обвинен в престъпление по служба
Съдебните кадровици обявиха и нов конкурс за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура
 
10 октомври 2018, 15:01 | | Видяна: 787
 

Прокурорската колегия на ВСС, снимка:БГНЕС

 

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, прокурорската колегията на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува отстраняването от длъжност на бившия районен прокурор на Кнежа и настоящ обвинител в Софийска градска прокуратура (СГП) Красимир Кирилов заради воденото срещу него досъдебно производство в Специализираната прокуратура по обвинения в престъпление по служба. Той е отстранен от длъжност до приключване на делото срещу него.

Прокурор Кирилов бе привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура на 5 октомври т.г. заради това, че в качеството му на ръководител на РП-Кнежа върнал багер, който бил веществено доказателство по дело, на лице, което не е негов собственик. Разследването на Специализираната прокуратура е започнало по сигнал от окръжния прокурор на Плевен.

Междувременно съдебните кадровици приеха и решение на дисциплинарен състав по дисциплинарно дело № 2/2018 г. по описа на ВСС, според което Любомир Георгиев от РП-Разград не е извършил дисциплинарно нарушение. През януари 2018 година срещу него стартираха две дисциплинарни производства, по сигнал на окръжния прокурор на Разград, за нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ и констатирани нарушения на Правилата за приложението на разпределението на  преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор в ПРБ, при проверка в Районна прокуратура – Разград за периода от 01.01.2017 г. до 30.06.2017 г.

Прокурорската колегия откри и нова процедура за избор на ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, както и на РП-Смолян. Апелативната специализирана прокуратура в момента е без титулярен ръководител, след като единият от двамата кандидати в предходната процедура – градският прокурор Емилия Русинова – се отказа от участие, а вторият кандидат – следователят Бойко Атанасов – не получи нито един глас в своя подкрепа. В 1-месечен срок от публикуването на обявата в "Държавен вестник" кандидатите могат да подават документи в деловодството на ВСС.

Колегията гласува и повишаване на място в по-горен ранг "прокурор във ВКП и ВАП" за Стефка Николова Димитрова - прокурор в Софийска районна прокуратура и Богдана Стефанова Тончева - прокурор в Софийска районна прокуратура. Следователят Гергана Христова Стоянова от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - Варна бе повишена на място в по-горен ранг "следовател в НСлС", а прокурорът от Благоевград Цветана Живкова Гогова е повишена в ранг "прокурор в АП".