Съдийската колегия реши единодушно
Кандидатът за член на ВСС Калин Баталски е новият председател на ОС-Перник
Изключително съм щастлива, че в системата работят такива достойни магистрати, заяви Цветинка Пашкунова при обсъждането на кандидатурата му
 
11 октомври 2018, 10:54 | | Видяна: 1158
 

Калин Баталски, снимка:ВСС

 

Новият председател на Окръжен съд – Перник е Калин Баталски, който бе кандидат за член на настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), а към момента е съдия в Окръжен съд – Кюстендил. Това реши единодушно Съдийската колегия на кадровия орган.

"Там съм положил съдийската си клетва. Между мен и колегите ми има висока степен на взаимно доверие. Израз на това доверие е и предложението, което ми направиха колегите миналата година – да стана член на ВСС. Колективът е много важен за постигането на успех", заяви Баталски в началото на изслушването си.

Според него една от най-важните задачи на административния ръководител е да направи така, че колективът да идва на работа с усмивка и настроение. Баталски благодари на настоящия председател на съда за усилията, които полага, за да върви работата отлично.

"Смятам, че Окръжен съд-Перник е един добре работещ съд. Всичко в концепцията ми е насочено към доизграждането на това, което вече е изградено. Не предвиждам някакви революционни промени", заяви Баталски.

Съдът разполага със 17 съдийски щата и 27 за съдебни служители. Натовареността е на границата между ниската и средната, заяви кандидатът и поясни, че към момента кадровата обезпеченост там не представлява съществен проблем. "Смятам, че актовете на колегите са на високо ниво. Голяма част от тях се потвърждават или не стигат до касационно разглеждане. Известен проблем има със забавянето на дела, но тенденцията е по намаляване на тази бройка", отчете Баталски и  постави акцент на нуждата от повишаване на квалификацията на служителите в съда, чрез постоянни обучения.

Олга Керелска заяви, че е впечатлена от задълбочеността и конретиката в концепцията на Баталски и го попита за визията му за управленски екип. Кандидатът отговори, че все още не е водил разговори с никой от колегите си, тъй като все още не е избран.

Атанаска Дишева го попита дали смята, че способите за измерване на натовареността към момента са адекватни. Баталски отвърна, че системата за измерване на натовареността на съдиите е необходима, но трябва да почива на обективни критерии, изчистени от субективизъм, тъй като на база тази информация се взимат важни управленски решение. "Затова смятам, че в момента системата, която се използва, не дава обективна информация, заради липсата на обективни и реални критерии. Не мога да кажа накъде трябва да се тръгне в момента", заяви Баталски.

Боряна Димитрова обяви, че "без грам съмнение" ще се довери на съдия Баталски. "Днес той пред нас предложи не само решаване на проблеми, но има познания и памет за административното развитие на съдилищата и той го доказа", заяви тя и допълни, че за нея е било удоволствие да чуе мнението му по важни за съдебната система въпроси. Цветинка Пашкунова се солидаризира с мнението й и заяви, че е напълно убедена в професионалните и нравствените му качества. "Изключително съм щастлива, че в системата работят такива достойни магистрати", заяви Пашкунова, подкрепена от Георги Чолаков и Даниела Марчева.

Междувременно съдебните кадровици отложиха втория избор на председател, който трябаше да направят днес  - този за РС-Дупница, тъй като се оказа, че нито един от двамата кандидати - Иван Божиков Димитров и Мая Василева Гиздова, съдии в същия орган на съдебната власт, не са изслушани от Общото събрание на съда, както повелява законът. Изслушването на двамата ще се проведе на 6 ноември.