За участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности
Обвинение за служител на ДАНС, заловен в опит да продаде златен венец за 2 млн. евро
От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични, коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев
 
11 октомври 2018, 14:31 | | Видяна: 583
 

Златното съкровище, съдържащо златен венец, две гривни и торква, снимка: МВР

 

 

Повдигнати са обвинения на четири лица, сред които и служител на ДАНС, за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания наказателен съд по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности.

"Касае се за организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато", заяви заместник главният прокурор Иван Гешев. По думите му от изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на тези предмети няма съмнение, че те са автентични, предаде "Dir.bg".

"От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са задържани в момент на сделка", добави той.

От думите на прокурор Гешев стана ясно, че задържаните правили опити да изнесат златото в Турция.

Сийка Милева, която е един от наблюдаващите прокурори по случая заяви, че групата е създадена с користна цел. Тя каза, че са обвинени четири лица, като този следобед предстои да се гледат техните мерки за неотклонение. По думите ѝ прокуратурата ще иска задържане под стража и за четиримата. Първите обвинения са за участие в организирана престъпна група, а вторите - за предлагане за отчуждаване на движими културни ценности.

"В края на юли получихме оперативна информация. За кратко време - за тези няколко месеца, колегите от сектор "Културно-исторически ценности" успяха да развият изключително добре информацията и да направят така, че чрез оперативна комбинация да се случи опит за такава сделка в началото на тази седмица. За да се стигне до такъв момент, е необходима доста сериозна оперативна работа. Тази линия е строго специфична -трябва да познаваме много добре предметите от епохите. В понеделник се стигна до такава сделка, при която бяха задържани 7 лица, на 4 са им повдигнати обвинения", обясни директорът на ГДБОП  гл. комисар Ивайло Спиридонов.

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков заяви, че при оперативна дейност на агенцията е станало ясно, че техен служител участва в такива дейности и това е докладвано на ГДБОП. "Работим няколко месеца. Мисля, че много добра работа е свършена", обясни Ненков.

В сряда, преди началото на правителственото заседание, премиерът Бойко Борисов съобщи, че служител на ДАНС е арестуван във връзка с опит иманяри да изнесат златно съкровище от страната. По думите му съкровището е на няколко хиляди години и е уникално и разпореди то да бъде показано днес.

По време на пресконференцията тежко въоръжени антимафиоти от ГДБОП пазеха културните ценности, конфискувани от групата. Изложени бяха, античен златен венец, който тежи 400 грама, както и две гривни и торква.

Зам.-директор на института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди новата ера.

Иманярите искали да продадат златния венец за 2 млн. евро. Те били заловени в Симеоновград. "Откъде е придобита тази иманярска находка тепърва ще установяваме", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Предполага се, че сделката за златния венец е била с чужденци. Тъй като и преди имало опит съкровището да бъде изнесено в Турция. Ролята на служителя на ДАНС била да координира срещите на иманярите с купувачи. Той е проверявал надеждността им, обясни Гешев.

Трима от обвинените са осъждани, а от Специализираната прокуратура ще поискат постоянен арест за обвинените.