Бившият служебен министър на правосъдието Мария Павлова:
Катя Матева беше блокирала 17 хил. молби за гражданство
 
07 ноември 2018, 09:59 | | Видяна: 95
 

Мария Павлова, бивш служебен министър на правосъдието

 

Дисциплинарно производство срещу Катя Матева като шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието е образувано заради блокирани 17 хил. молби за българско гражданство. Това обяви в предаването пред бившия служебен министър на правосъдието Мария Павлова. Тези 17 хил. молби са се натрупали в периода 2013 - 2016 г. и по тях въобще не са образувани преписки, уточни тя.

В края на миналата седмица Катя Матева обяви, че има доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Тя се оплака от натиск и обяви, че не е била запозната с мотивите за дисциплинарното производство срещу нея. По думите й няма и наказателно производство срещу нея.

Мария Павлова уточни, че когато е поела поста служебен министър на правосъдието на 27 януари 2017 г., Матева е била в болничен и този болничен е бил продължен, докато Цецка Цачева е поела поста в началото на май. Не зная дали е имало натиск върху нея, тя не пожела да се срещне с мен, уточни бившият правосъден министър.

Матева отказала да се запознае и с резултатите от проверката по дисциплинарното производство. Павлова допълни, че има и образувано наказателно производство за престъпление по служба срещу бившия шеф на дирекция "Българско гражданство".

Мария Павлова е заварила и много лоша организация на работата в дирекцията - километрични опашки и работа от понеделник до четвъртък до обяд. По думите й тези 17 хил. блокирани молби още не са придвижени въпреки промените в организацията на работата.