Шиканиране
Отсъствието на защитници отложи делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков
Специализираният наказателен съд насрочи следващото заседание по процеса за приватизацията на 33% от ЕВН за януари 2019 г.
 
08 ноември 2018, 10:06 | | Видяна: 349
 

Прокуратурата обвини Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков за приватизацията на остатъчния дял от ЕВН

 

 

 

Делото срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков за приватизацията на остатъчния 33% държавен дял от ЕВН отново не успя да тръгне. Ангажираност на част от защитниците на подсъдимите стана причина за шиканиране на делото и отлагането му за 17 януари 2019г. 

Отложеното съдебно заседание трябваше да бъде разпоредително. Това е пореден опит делото да стартира, което вече бе връщано на прокуратурата заради допуснати неясноти в обвинителния акт.

Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев са обвинени за продажбата на 33% от държавния дял на ЕВН. Подсъдими с тях още са три лица, служители на Прокопиев в дружеството "Булброкърс" – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Бившият министър на финансите Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет) – престъпление по чл. 283а, т.1, вр. чл. 282, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.20 ал. 2, вр. ал.1 от НК.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай (чл. 219, ал.4, вр. ал.3, вр. ал. 1 от НК).