По разследване на съдебните власти на Бруклин
Съдът уважи искане на прокуратурата за арест и последваща екстрадиция в САЩ на руски гражданин
38-годишният руснак се издирва за компютърни измами за поне 7 млн. долара
 
08 ноември 2018, 11:14 | | Видяна: 140
 
 

Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура и определи временно задържане под стража до 60 дни на руски гражданин с последваща екстрадиция в САЩ на руския гражданин, издирван  за компютърни измами за поне 7 млн. долара. 

38-годишният гражданин на Русия се издирва със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара. Престъплението е извършено в периода от септември 2014 год. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете. То се наказва с лишаване от свобода и по българския Наказателен кодекс.

Руският гражданин притежава и българска лична карта и живее във Варна. Първоначално той е бил задържан за 24 часа, след което Окръжната прокуратура го задържа за срок до 72 часа, до изтичането на които  издирваният трябва да бъде доведен пред съда за произнасяне по искането на прокуратурата за временното му задържане за срок до 60 дни, определен в Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ.

Междувременно Окръжната прокуратура във Варна е изпълнила и молба за правна помощ на Министерството на правосъдието на САЩ с цел събиране на веществени доказателства по наказателното преследване в САЩ, което не е погасено по давност. 

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.