Адвокат Гинка Христова от Международен правен център (ILAC):
Авторите на фалшиви новини не трябва да са недосегаеми
Политици, експерти и журналисти обсъждаха мерки срещу невярната информация, която се разпространява в сайтове и социални мрежи
 
08 ноември 2018, 17:24 | | Видяна: 125
 

ВМРО организира дискусия срещу фалшивите новини в интернет, снимка: Правен свят

 

Мерки за регулация на онлайн медиите в борбата с фалшивите новини, предложиха на дискусия в Народното събрание от ВМРО. "Пандемията на фалшивите новини измества фокуса на общественото внимание и създава тревожност и объркване сред българското общество. Редящите се едно след друго заглавия, които не значат нищо, създават една враждебна атмосфера. Зададохме си въпроса какво можем да направим, за да се борим с фалшивите новини чрез регулация. Всичките ни предложения ще бъдат изпратени до представителите на медиите, за да бъдат обсъдени и всеки да може да даде своето мнение", обясни Ангел Джамбазки, заместник-председател на партията.

Участие в дискусията взеха адв. Гинка Христова и Слави Танкеин от ILAC– Международен правен център. Христова акцентира върху необходимостта от излизането от анонимност на собствениците на много от интернет-сайтовете, които генерират фалшиви новини. 

"От името на неправителствения сектор искам да приветствам тази инициатива, защото през последните години не само в България, а и в световен мащаб, фалшивите новини се явяват един инструмент за манипулация на обществеността. Това може да доведе до изключително тежки последици", каза адвокат Христова. Тя посочи, че веднага възниква въпросът с ограничаване на свободата на словото и каква може да бъде въведената регулация. По думите й основният проблем на интернет е анонимността.

"Това чувство на безнаказаност, което се появява, когато някой реши да публикува каквото и да било, мислейки, че е недосегаем. Това не трябва да е така. Всеки трябва да носи отговорност за думите си и за това, което пише или споделя, с всички съответни последици. Изкарването от анонимност на всички сайтове е една от първите стъпки, които трябва да се предприеме – да се знае кой какво пише", каза още Христова.

Според нея свързването на борбата с фалшивите новини със защита на личните данни също е добър инструмент, който може да направи промяната в правилната посока. Неговата цел е защита на личните данни на лицата, така че те да знаят към кого да се обърнат, когато някой нарушава правата им.

Слави Танкеин от ILAC обърна внимание и на друг проблем – липсата на отговорност за автори, публикуващи невярна информация, но не в сайтове, а в социалните мрежи, които се превръщат в основен генератор за фалшиви новини.