Постоянният арест на бившия председател на ДАБЧ беше потвърден
С тези доказателства не може да има осъдителна присъда, твърди адвокатът на Петър Харалампиев – ексградският прокурор Николай Кокинов
 
08 ноември 2018, 18:39 | | Видяна: 240
 

Петър Харалампиев докато още беше начело на ДАБЧ, снимка и видео: БГНЕС

 

Четвърти въззивен състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) потвърди определението на Специализирания наказателен съд (СНС), с което на обвиняемите Петър Харалампиев (бивш председател на Държавна агенция за българите в чужбина)и Красимир Томов (главен секретар на ДАБЧ)са взети мерки за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от съда. Жалбата на обвиняемия Марко Стойов беше оттеглена и той също остава в ареста.

Тримата бяха задържани по разследване за търговия с българско гражданство и предоставяне на удостоверения за български произход на чужденци. 

Въззивният съдебен състав счете, че може да бъде направено обосновано предположение за евентуално авторство на обвиняемите Петър Харалампиев и Красимир Томов в инкриминираните деяния, за които са привлечени към наказателна отговорност, а именно за обвиняемия Харалампиев за ръководство на организирана престъпна група и още две обвинения за искане и получаване на подкуп, а за обвиняемия Томов за участие в организирана престъпна група и за искане и получаване на подкуп.

АСНС се солидаризира със становището на СНС, че има опасност обвиняемите лица да извършат престъпление, ако бъдат извън следствения арест. 

"С тези доказателства осъдителна присъда не може да има", категоричен беше адвокатът на Харалампиев и бивш градски прокурор на София - Николай Кокинов, цитиран от бТВ.