С родопски гайди
Чепеларци пред ВСС в защита на прокуратурата
Закриването на РП-Чепеларе ще "повлече" след себе си ликвидирането и на други държавни органи, за което вече е имало опити в близкото минало
 
09 ноември 2018, 07:52 | Цветелина Янкова | Видяна: 851
 

Жители на Чепеларе протестираха пред ВСС, снимка: Правен свят

 

Близо 40 жители на Чепеларе протестираха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) заради решението на кадровия орган за закриване на Районната прокуратура в родопския град. Протестиращите пристигнаха пред сградата на Съвета точно в 11:30 часа с гайди и транспаранти с надписи "ВСС искаме си прокуратурата" и възгласи "Излезте". Организаторите на събитието обявиха по-рано, че за присъставащите е осигурена безплатна храна, вода, както и свободно време за разходка из столицата, но след края на протеста.

Родопчани настояха кадровият орган да преразгледа решението си за закриване на прокуратурата, като в противен случай заплашиха с продължаващи протести. Те се опасяват, че предстоящата реформа на обвинението в града е само първата крачка към "изпращането в забвение" на целия административен район. Като последица от решението на ВСС чепеларци виждат неизбежното закриване и на други институции. "Закриването на РП-Чепеларе ще "повлече" след себе си ликвидирането и на други държавни органи - Районен съд, Районно управление на МВР, Нотариална служба, за което вече е имало опити в близкото минало. Чепеларе ще остане без тези институции, които гарантират съществуването му като Общински административен център. Това ще е със сериозни негативни последици за района, който е един от най-посещаваните туристически центрове - Ски зона "Пампорово-Мечи чал", смятат протестиращите.

Липсва диалог с ВСС, това подчертаха две от организаторките на протеста – Тонка Динчева и Иванка Сивенова. Те бяха категорични, че решението на ВСС за закриване на районната прокуратура в Чепеларе е "самоцелно", "необмислено" и ще доведе до непредвидими последици. Двете дами, които са и част от адвокатския екип депозирал на 31 октомври жалба пред Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ВСС от името на жителката на Чепеларе Теодора Илиева Калайджиева, внесоха в деловодството на Съвета и декларация, в която описват подробно съображенията си "против" стартирала вече реформа на съдебната карта, предвиждаща закриването от 1 януари 2019 г.  на 11 районни прокуратури, сред които и тази в Чепеларе. "Решението е взето без публично обсъждане с гражданите на Община Чепеларе, което в случая е задължително с оглед изискванията на АПК, особено при подобни промени, а и ВСС пое ангажимент, че това ще е така. Убедени сме, че насърчаването на гражданската инициативност при подобни радикални реформи гарантира тяхната успешна реализация. Не е случайно че и ЕК препоръчва решението за реформа на съдебната карта да се взема след широко обсъждане и съгласие със заинтересованите лица. Такова обществено обсъждане преди вземане на решението от ВСС липсва", пише в декларацията до кадровиците на съдебната власт. 

Според протестиращите аргументът, че РП-Чепеларе  е слабо натоварена и поради това става част от 11-те определени за закриване държавни обвинения е "голословен". "Нашият контрааргумент в случая е, че именно превантивната работа на Прокуратурата, в единодействие с останалите правоохранителни органи и Общинската администрация, обуславят сравнително спокойната криминогенна обстановка в района. И това е основано на преценката ни, че гражданите на Община Чепеларе имаме висока правна култура, както и наличие на онези нравствено-морални ценности, които предпоставят нужния респект към Закона и уважение към институциите в държавата ни", смятат протестиращите от Чепеларе.

Те не са съгласни и с аргумента, че закриването на прокуратурата се налага като част от прекрояването на съдебната карта по препоръка на Европейската комисия. "Решението на ВСС според нас не представлява истинска съдебна реформа, която да гарантира справедливо правосъдие, оптимално бърз съдебен процес, нужната защита и помощ за гражданите, в т.ч. и за нас, гражданите на Община Чепеларе. Напротив, ние ще бъдем затруднени чрез загуба на време и средства да търсим нужните ни правни услуги и правна помощ", твърдят протестиращите.

Това бе третият протест на жителите на Чепеларе за последните два месеца, който по думите им няма да е и последен. Те изразиха разочарованието си от факта, че нито един член на ВСС не е пожелал да разговаря с тях, за да чуе исканията им, както и от липсата на подкрепа от жителите на останалите общини, в които е предвидена трансформация на Районните прокуратури в териториални отделения - Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан и Тополовград.

Не е ясно – дали и кога ВСС ще вземе отношение по депозираната от протестиращите декларация.