Заради публикация на БИПИ за двоен стандарт на "Дондуков" 2
Прокуратурата проверява прекратена преписка срещу бъдещ конституционен съдия
Проф. Атанас Семов, излъчен от президента за член на КС, е бил разследван по обвинения за допуснати финансови нарушения
 
09 ноември 2018, 13:57 | | Видяна: 1099
 

Проф. Атанас Семов бе излъчен от президента за нов конституционен съдия, но може да се окаже обект на наказателно производство

 

Броени дни преди четиримата нови конституционни съдии да положат клетва, един от тях - преподавателят проф. Атанас Семов стана обект на прокурорски интерес. Поводът – публикация на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), основан от проваления бивш правосъден министър Христо Иванов, в която се твърди за наличието на "двойни стандарти" при номинацията на Семов за конституционен съдия от квотата на президента Румен Радев. 

"Ако президентската администрация е изготвяла профил на Семов, взела ли е предвид дали срещу него се е водило прокурорско разследване и какви са неговите заключения, и съдържат ли те данни и факти, които могат да хвърлят съмнение върху "високите професионални и морални качества на кандидата", пита авторът на статията Теодор Славеев. Същата публикация е цитирана в издание на подсъдимия по две висящи дела Иво Прокопиев, което е повод прокуратурата да се самосезира.

Върховната касационна прокуратура е разпоредила на Апелативна прокуратура - София извършване на служебна проверка за правилност и законосъобразност на постановление на Софийска градска прокуратура за отказ за образуване на досъдебно производство, съобщиха от държавното обвинение. 

"Със сигнал, подаден на 05.03.2013 г. и допълнение към него от 11.03.2013 г., Софийска градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по "Международно право и международни отношения" в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност "Право на Европейския съюз". В сигналите се твърди използване на СУ "Климент Охридски" за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна, вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз". Осъществяването на програмата е в резултат на договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел  - "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ". След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство. Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка", уточняват от прокуратурата.

Указът за определянето на проф. Атанас Семов като конституционен съдия вече е публикуван, а клетвата на новите членове на КС ще се проведе на 13 ноември (вторник). Ако проверката на прокуратурата установи данни за престъпления, то тогава ще се наложи отправяне на искане за сваляне на имунитета на бъдещия конституционен съдия, което би било прецедент.