Предизвестен избор
Калин Калпакчиев оглави ССБ през задния вход
Без да споменава името на Лозан Панов, Съдийският съюз обяви в декларация, че "органи с репресивна власт" сплашват председателя на ВКС
 
11 ноември 2018, 21:12 | Правен свят | Видяна: 1830
 

За да избегне журналисти, Калин Калпакчиев стигнал до залата, в която е избран за председател на ССБ, не през официалния вход, а през авариен изход, снимки: в-к "Монитор", видео: Канал 3

 

Както още в петък "Правен свят" прогнозира, новият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) е съдията от Апелативен съд-София Калин Калпакчиев. Като член на предходния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), Калпакчиев системно провокираше скандали, с цел злепоставяне на представителите на прокуратурата в кадровия орган. Тези "заслуги" на Калпакчиев направиха заставането му начело на ССБ предизвестено, още с издигането на номинацията. Избирането на Калпакчиев за наследник на далеч по-умерения като поведение и изказ досегашен председател съдия Атанас Атанасов, проведено от Годишното отчетно-изборно събрание на съсловната организация, очевидно е знак и за намеренията на определена част от съдиите да засилят конфронтацията с държавното обвинение, като част от съдебната власт, както и с изпълнителната и законодателната власт, а и с онези медии, които не обслужват медийно съдийския съюз, финансиран от чуждестранни фондации.

Знак за последното може да се открие и в отношението на бившето и ново ръководство на ССБ, проявено към репортерите, опитали се да отразят съдийския форум, провел се на 10 и 11 ноември в хотел "Метрополитен" в София. От публикация във вестник "Монитор" се разбира, че за да оглави ССБ, на Калин Калпакчиев му се е наложило да ползва задния вход на хотела, за да избегне срещата с неудобни журналисти. "Калпакчиев се промъкна покрай външната ограда на сградата и мина през храстите на едно дере в задната част. След това ловко притича по козя пътека, шмугна се между кашпите с декоративен смърч и влезе в хотела през един от санитарните изходи", пише изданието, като уточнява, че досегашният ръководител на ССБ Атанас Атанасов дори си позволил да гони фоторепортери и оператори от фоайето на хотела. Това се потвърждава и от нестабилните кадри на телевизия "Канал 3", заснети във вътрешната част на хотела. Подобно поведение прави напразни многобройните и скъпоструващи обучения за медийно поведение, в които ръководните кадри на ССБ със сигурност са участвали.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС), който е присъствал на откриването на Общото събрание на ССБ, също направил всичко възможно, за да няма досег с журналисти. "Няколко минути след Калпакчиев и Панов притича по същата козя пътека, изниквайки от храсталаците в ж.к. "Младост", и бързичко се покри, избягвайки медиите", пише още "Монитор". В началото на февруари 2015 г., три дни след избирането на Лозан Панов от ВСС за председател на ВКС, ССБ бе първата от шестте неправителствени организации, които поискаха от тогавашния президент Росен Плевнелиев да не издава указ за встъпването в длъжност на новия "съдия № 1".

Близо четири години по-късно, макар и без да назове името на Лозан Панов, събранието на ССБ е излязло с декларация, в която се изразяват "съмнения, че при тенденциозно упражняване на правомощия от органи с репресивна власт се преследват нелегитимни цели, сплашване и обругаване на съдии, злепоставянето им в очите на хората и в крайна сметка, уронване авторитета на съда". Очевидно под "органи с репресивна власт" се визират - Сметната палата, НАП и КПКОНПИ. Независимите одитори, защото наложиха глоба на председателя на ВКС заради отказа му да подаде имуществена декларация за 2016 г., Агенцията за приходите - защото е извършила пълна данъчна ревизия, установила недекларирани доходи от семейството на Лозан Панов за над 100 000 лв., а Антикорупционната комисия - защото разполага с доклада от резултата от ревизията и все още не е обявила какви последващи действия ще предприеме. Не е известно и решението на Софийския районен съд (СРС), пред който Панов обжалва глобата си от 1000 лв. за неподадената декларация, която може да се окаже първопричината за предсрочното прекратяване на мандата му.

Единствената изненада от избора на Управителен съвет на ССБ се оказва рокада на един от членовете му, която се е случила в последния момент. На мястото на номинираната съдийка от Районен съд-Луковит Владислава Цариградска (досегашен член на Контролния съвет на ССБ), в управителното тяло влиза съдия Петко Петков от Софийския районен съд, който бе заместник на провалилия се правосъден министър Христо Иванов. Член на УС е станал и съдия Красимир Мазгалов, когото номиниралата го Нели Куцкова високо цени заради активността в "гугъл-групата" на ССБ, дори и когато е бил командирован като съдия в Косово.

На сайта на ССБ (за разлика от други години) не са публикувани и отчет на УС на ССБ, както и финансов отчет за дейността на организацията.

Лозан Панов (в гръб) стигнал до събранието на ССБ през "козя пътечка":

Нели Куцкова (в гръб) и Атанас Атанасов преди началото на Годишното отчетно-изборно събрание на ССБ:

В понеделник на сайта на ССБ бяха публикувани две снимки от Годишното събрание на организацията: