http://news.bnt.bg/bg/a/blgariya-chaka-ukazaniya-ot-ek-da-priznava-li-trudoviya-stazh-po-vreme-na-maychinstvo
България чака указания от Брюксел за трудовия стаж по време на майчинство
 
12 ноември 2018, 01:54 | | Видяна: 101
 

Българската страна очаква указания от Европейската комисия заради решението на Европейския съд, с което се обявява, че отпускът за отглеждане на дете до двегодишна възраст не се признава за трудов стаж, който дава право на платен годишен отпуск. Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя посочи, че от бизнеса смесват исканията след решението на съда, което се отнася само по отношение на отпуска.

След решението на Европейския съд, Комисията трябва да даде указания, защото то важи за всички страни членки, тепърва ще преценим доколко конкретните текстове в Кодекса на труда съответстват с решението, допълни заместник-министърът.

Относно искането на работодателите за намаляване на платеното майчинство, Русинова коментира, че извоюваното право е право. Според нея няма директна връзка между демографска криза, период на майчинство и раждаемост. Тя смята, че при подобни искания трябва да се отчете и това, че в големите градове има недостиг на места в детските градини.

Русинова подчерта, че политиката, която се води в момента, а и трябва да се води занапред, е за стимули майките да се връщат по-рано на работа, а не чрез наказания да се постига това. Стимулите са в конкретни текстове като разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност майките, които са се върнали по-рано на работа, да получават половината от майчинството към заплатата си. 

Друг стимулиращ ефект има и схемата по ОПРЧР "Родители в заетост" за осигуряване на детегледач. Гъвкавото работно време също се ползва в администрацията, коментира Русинова и допълни, че там сигурно 90 процента от служителите ползват тази възможност. Обяснението е, че в администрацията са заети предимно жени. 

Фирмите обаче, поради различни причини, не се възползват от законодателните възможности за гъвкаво работно време, както и от проектните възможности за създаване на детски градини и детски ясли към предприятията. В същото време имат желание майките да се връщат по-рано на работа. 

Замразяването на парите за втората година майчинство в проекта на бюджет за следващата година също е стъпка в посока стимулиране на жените да се връщат по-рано на пазара на труда, коментира Русинова.

 
БНТ