Единодушно
Борис Велчев е избран за втори мандат като председател на КС
Процедурата по избор се провежда по чл. 147, ал. 4 от Конституцията на Република България
 
14 ноември 2018, 12:05 | | Видяна: 620
 
 

Досегашният председател на Конституционния съд (КС) Борис Велчев е преизбран единодушно от конституционните съдии за втори мандат. Поради командировка от заседанието е отсъствал единствено съдия Филип Димитров, уточняват от КС.

Процедурата по избор на нов председател на Конституционния съд се провежда по чл. 147, ал. 4 от Конституцията на Република България, по силата на който всеки нов състав избира ръководител на институцията на три години. Тъй като деветгодишният мандат на Велчев като конституционен съдия изтича след още три години, той може да застане повторно начело на съда.

Съдия Велчев е роден на 26 април 1962 г. в гр. София. Завършил Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" с отличен успех. От 1988 г. е хоноруван, а от 1990 г. – редовен асистент по наказателно право в Софийския университет. Преминал през всички етапи на академичното развитие, от 2002 г. е доцент, а от 2012 г. – професор по наказателно право. Доктор по право от 1997 г. От 2015 г. е доктор на юридическите науки. Преподава наказателно право и международно наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски" и във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", където до 2012 г. е и ръководител на катедрата по наказателноправни науки. Има множество публикации по проблеми на наказателното и международното наказателно право. Бил е член на Съвета по законодателството при НС, член и председател на Правния съвет на президента на Република България. През 2006 г. е избран за главен прокурор на Република България. Бил е член на Висшия съдебен съвет и на УС на Националния институт за правосъдие. Назначен за съдия в Конституционния съд от президента на Републиката (2012).

Деветгодишният мандат на новия състав на КС започна във вторник с полагането на клетва на новоизбраните конституционни съдии Павлина Панова, Надежда Джелепова – избрани от магистратската квота, Красимир Влахов – излъчен от парламента и проф. Атанас Семов, назначен от президента Румен Радев.