По разследването на КПКОНПИ
Трайчо Трайков не е успял да докаже произхода на 2,4 млн. лв.
Бившият министър е със запорирани половин апартамент, ателие, паркомясто, акции и пари във влогове
 
16 ноември 2018, 15:48 | | Видяна: 419
 

Трайчо Трайков и Симеон Дянков, снимка: архив, БГНЕС

 

Държавата в лицето на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е внесла в четвъртък искане в Софийския градски съд (СГС) за отнемане на 2 400 000 лева от бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той е дал частични обяснения пред комисията, повечето от които обаче не били приети.

Причината е, че Трайков не е успял в срок да докаже произхода на сумата. Делото вече е разпределено на 4-ти състав - Гражданско отделение и ще се гледа от съдия Калина Анастасова. Това са съобщили за Novini.bg от съда. 

Бившият министър на икономиката и бивш кандидат за президент попадна под ударите на закона след проверка, започнала в началото на 2017 г. КПКОНПИ откри несъответствие между декларираните доходи и реалните му приходи. Антикорупционната комисия бе проверила имуществото и доходите на Трайков през последните 10 г.

До момента на Трайков бе наложен запор на 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити.

Трайков попадна в полезрението на прокуратурата заради обвинението за приватизация на по-ниска от пазарната себестойност на държавната една трета от акциите на енергийния оператор ЕВН, докато той беше ресорен министър. Заедно с него обвинени по това производство са бизнесменът Иво Прокопиев и бившият министър на финансите Симеон Дянков.