По модела "Катерина Енчева - Цветан Василев"
Защитата на братя Галеви пробва да блокира делото за конфискация на имуществото им
Съдът в Кюстендил не уважи искане за отправяне на преюдициално запитване до СЕС
 
16 ноември 2018, 17:16 | | Видяна: 367
 

Пламен Галев и Ангел Христов, снимка: архив

 

Окръжният съд в Кюстендил не е уважил искане на един от адвокатите на Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви, за спиране на делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) води срещу двамата за отнемане на престъпно придобито имущество. 

Адвокатът е поискал отправянето на преюдициално запитване по делото до Съда на Европейския съюз, по подобие на решението на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд, с което през пролетта на тази година делото на КПКОНПИ срещу Цветан Василев за конфискация на над 2 млрд. лв. бе замразено до произнасянето на Съда в Люксембург. Неотдавна се разбра, че малко след изпращането на преюдициалното запитване, Катерина Енчева е командирована на работа в Европейската комисия в Брюксел. Решението е взето от Съдийската колегия на ВСС, председателствана от Лозан Панов. 

Съдът в Кюстендил е приел и възражението на процесуалния представител на КПКОНПИ, че вещите лица са пропуснали в анализа разходите за имението в Ресилово. Според внесения от КПКОНПИ иск, бизнесмените, известни като братя Галеви, са финансирали изграждането на имота, който формално е собственост на кипърска офшорка. От страна на Комисията е било направено и възражение за прекомерност на исканите от вещите лица хонорари.

Процесуалният представител на Комисията направил възражение по недопустимост на представени на заседанието счетоводни документи на офшорна компания, която няма свой процесуален представител. Книжата били представени от адвокат на друга офшорна компания.

Следващото заседание по делото ще бъде на 18 март 2019 г.