Георги Ушев за проверката на ВКС по делото "Иванчева:
Чухте ли делото Алабин да се проверява докато съдията си пише мотивите?
Ако някой си мисли, че може да се намесва в разглеждането на делата, преди да се е произнесъл съдът, аз ще съм първият човек, който ще реагира, категоричен е председателят на АСНС
 
03 декември 2018, 10:35 | | Видяна: 1021
 

Председателят на АСНС Георги Ушев, снимка:БГНЕС/Архив

 

След като единадесет съдии от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) поискаха в петък от Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе със становище дали проверката, инициирана от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, по мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева и Биляна Петрова представлява опит за оказване на влияние върху вътрешното им убеждение, председателят на съда Георги Ушев заяви, че ще се противопостави на всеки опит за вмешателство в разглеждането на дела в съда, който ръководи.

"Проблемът е, че въпросната проверка се провежда в срока на произнасяне на съдиите. През това време те трябва да съвещават, за да вземат решение. Тази проверка пък е по повод медийни публикации. В заповедта обаче не се посочват конкретни такива", обясни председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев пред Bulgaria ON AIR.

"Ако ми позволите да направя и един паралел, взимам произволно едно друго медийно дело, в един друг съд – делото "Алабин", което се гледаше в СГС – пак имаше многобройно медийни публикации, чухте ли там делото да е взето за проверка докато съдията си пише мотивите? Тук се прави нещо много по-фрапиращо, тук се прави проверка преди още съдът да се е произнесъл", заяви Ушев.

"Проверките са законово регламентирани, но този мониторинг трябва да е разумен и не трябва да се превръща в институционален натиск. Трябва да е ясно, че в Апелативния специализиран съд се разглеждат дела срещу хора, които притежават медии. Когато тези хора не са доволни от решенията на съда, медиите ще ги превръщат в герои, в жертви и съответно ще се хвърля кал по съда. По всяко едно дело ли ще има проверка, което бива критикувано в някой вестник или сайт", заяви Ушев и допълни, че в АСНС няма нищо тайно, поради което материалите по мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова веднага са били предоставени на проверяващите.

"Ние сме апелативни съдии и не би трябвало подобни проверки да влияят на вътрешното ни убеждение. Конкретните две подсъдими за мен не са по-различни от всички останали. За някои подсъдимите, когато се налага, мерките продължават и над една година, когато делото е в съдебна фаза, но обществото трябва да осъзнае едно нещо – най-вероятно, за в бъдеще, в този съд, поради самото му естество, ще има обвиняеми депутати, министри. Те са членове на различни политически партии, знаете с какъв ресурс разполагат. Това, което се опитва да прави съдът е да правораздава без значение имената на подсъдимите, без значение политическата им принадлежност. Това, което се опитваме да направим е да върнем доверието на обществото в съдебната система", категоричен е председателят на АСНС.

"Ако някой си мисли, че може да се намесва в разглеждането на делата, преди да се е произнесъл съдът, аз ще съм първият човек, който ще реагира", допълни Георги Ушев.