Веселин Хаджиев е кандидат за втори път за административен ръководител на Окръжен съд-Пловдив
За пръв път Военен съд-София може да се ръководи от жена
 
04 декември 2018, 07:09 | Правен свят | Видяна: 2028
 

снимка: архив, БГНЕС

 

На 4 и на 7 декември Съдийската колегия на ВСС трябва да избере административни ръководители на Военен съд-София, както на съдилищата в Пловдив и в Пазарджик. Представяме профила на кандидатите да оглавят Военен съд-София, Окръжен съд-Пловдив, Районен съд-Пловдив и Окръжен съд-Пазарджик, като данните са от публикуваната на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) информация.

Мадлен Гебрева е съдия във Военен съд-София със звание "полковник". Съпруга е на прокурора от ВКП Атанас Гебрев. За административен ръководител на съда полковник Гебрева е предложена от Общото събрание на колегите си. Ако бъде избрана, съдия Гебрева ще бъде първата жена-ръководител на военно съдилище. Само за миналата година в Софийския военен съд са постъпили 250 дела, тъй като съдът се явява правоприемник на закритите Военен съд-Плевен и Военен съд-Варна.

Мадлен Гебрева правораздава във Военния съд вече 20 г. Тя посочва, че за този период всяка реформа в съдебната власт се е считала за успешна, ако посегне на военното правораздаване. Съдия Гебрева се спира на родовата и местната подсъдност, които също определят натовареността на съда. Тя предлага разширяване на подсъдността на военните съдилища, като в техния обсег попаднат всички служители от системата за национална сигурност. Обновяването на сайта, разширяване на сътрудничеството с Българската армия, органите на НСО и ДАР фигурират също в представянето й пред съдебните кадровици.

В имотната си декларация съдия Гебрева е посочила, че е наследила апартамент и етаж от къща в София, закупила е къща с двор в Балчик, магазин в София. Притежава 2 ниви в с. Долно Камарци, община Горна Малина. Съвместно със съпруга си притежават лек автомобил Шкода Рапид, а през миналата година е прехвърлила Шкода Октавия. Спестяванията й са в размер на 8000 лв., а на влог държи 4090 лв. Разплащателната й сметка е в размер на 3036 лв.

На въпроси от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) съдия Гебрева отговаря, че би си взаимодействала с неправителствени организации при спазване на независимостта на съда и на всеки конкретен съдия. Като свой ангажимент посочва, че потребителите на сайта на Военен съд-София ще могат да отправят своите препоръки и становища към административната дейност на институцията. Като лично мнение споделя, че промяната на съдебната карта за съдилищата няма да допринесе за преодоляване на действителните проблеми в съдебната система.

Кандидатът за административен ръководител на Окръжен съд-Пловдив – Веселин Хаджиев, е известен с това, че наследява сегашния главен прокурор на поста. Номиниран е за втори мандат. Любопитното при него е, че и при първия му мандат, и сега, Хаджиев е единственият кандидат. В концепцията си Хаджиев подчертава, че иска да надгради постигнатото до момента, че е получил положителни оценки за работата си от ИВСС. Като свой плюс отчита, че провежда редовно срещи със съдиите и съдебните служители. Екзотична е идеята му за увеличаване на присъствието на съда в социалните мрежи Фейсбук, Туитър, Инстаграм. "Активното участие в социалните мрежи е важна част от комуникационната стратегия на Окръжен съд-Пловдив през следващата година. Според социологическите проучвания, потребителите на информация вече използват приоритетно интернет изданията и социалните мрежи като основен информационен канал. В тази връзка, присъствието на съда в социалните мрежи Fasebook, Twitter, Instagram (правописът е запазен – бел.ред.) трябва да се увеличи рязко. Разработването на собствена страница на Окръжния съд във Fasebook задължително трябва да стане при зачитане правата на страните и защитата на личната информация. Присъствието във Fasebook на Окръжния съд би повишило информираността на гражданите за работата на магистратите и различните техни инициативи и би спомогнало за повишаването на доверието в съдебната власт като цяло", пише кандидатът за ОС-Пловдив.

Веселин Хаджиев е сред най-имотните в магистратските среди. Притежава 2 апартамента и един офис в Пловдив, къща с двор в с. Белащица (наричано от пловдивчани "Бевърли Хилс", както е наричано и с. Марково) с разгъната застроена площ 1297 кв.м., придобита през 2010 г., и къща с пристройка в с. Падина, Ардино, две ниви в Първомайско, 3 леки автомобила (Мерцедес, Тойота Ленд Крузър и Инфинити XQ70), като е прехвърлил два автомобила през предходната година – Ауди А6 и Тойота Рав 4. Любопитен детайл е, че Хаджиев има в банки средства на размер на 14 491 лв, но в наличност, заедно със съпругата си, която е нотариус, държат средства в размер на 545 000 лв.

За него е представено становище от съюз на Сдружението на одиторите от Сметната палата със седалище в гр. София, представлявано от Ангел Ангелов. Сдружението възразява срещу кандидатурата му заради произхода на средствата му в размер на половин милион.

Иван Калибацев е кандидат за административен ръководител на Районен съд-Пловдив. Той има повече от 14 години стаж в съдебната система. Бил е административен ръководител на районните съдилища в Асеновград и в Пловдив. В Районен съд-Пловдив, който е вторият по големина районен съд в страната, обслужващ повече от 500 000 души, той поставя началото на електронните досиета на делата. Като свой плюс съдия Калибацев изтъква доброто администриране на ръководения от него съд. Като част от проблемите посочва невъзможността съдът да се премести в нова сграда, поради текущите процедури по обществени поръчки. Оценката на Инспектората на Висшия съдебен съвет за него е, че в Районен съд-Пловдив е създадена отлична организация. При атестацията си от 30 октомври 2018 г. съдия Калибацев получава най-високата оценка - "много добра".

Съдия Калибацев притежава 4-колесно МПС Кан-Ам, което е придобил срещу 3600 лв. Наличните му средства са в размер на 5000 лв. Притежава кредитна карта и овърдрафт в размер на 12 500 лв.

Съюз на Сдружението на одиторите от Сметната палата възразява и срещу неговата кандидатура заради закупуването на къща с двор в с. Марково и размера на спестените средства, които са на името на съпругата му.

Елеонора Серафимова е кандидат за административен ръководител на Окръжен съд-Пазарджик. Кандидатурата й за административен ръководител на Окръжен съд-Пазарджик е издигната от Общото събрание на съдиите от Пазарджишкия окръжен съд. За личностните и професионалните й качества говори фактът, че за първи път единодушно съдии издигат свой колега за втори мандат на този пост. Тя заема поста от 2013 г. насам. За нея казват, че е известна като принципен професионалист, който не допуска влияние на частни интереси, политически или обществен натиск в работата си. При атестацията си съдия Серафимова получава най-високата оценка - "много добра". Аспект от работата й е, че срещу нея няма подавани жалби, сигнали и оплаквания от страна на граждани или юридически лица.

В имотната си декларация съдия Серафимова посочва, че е наследила апартамент в Пазарджик и е придобила чрез покупко-продажба още един - също в Пазарджик, както и вилна сграда в община Пещера. Средствата за последните две са от кредит и дарение. Декларира кредита от 40 000 лв. и две кредитни карти – едната с 5000 лева, другата – с 1150 евро.