Петко Дюлгеров поискал между 15 и 20% от подкупа
Прокуратурата: СРС-та по делото срещу Десислава Иванчева трябва да станат достояние на всички български граждани
Съдия Иво Хинов допусна прослушването на веществените доказателства да се състои в открито заседание
 
04 декември 2018, 15:22 | | Видяна: 941
 
 

Изготвените веществени доказателства, събрани по реда на Закона за Специалните разузнавателни средства (СРС), въз основа на които бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров (също бивш кмет на района) са предадени на съд за подкуп в особено големи размери, трябва да станат достояние на всички български граждани. Такава е позицията на Специализираната прокуратура във връзка със стартиралата процедура по предявяване на записите.

Самото прослушване започна във вторник, след разрешение на съдия Иво Хинов от понеделник и с изричното искане на Специализираната прокуратура като страна в процеса, това да се случи в открито заседание и в присъствието на публика. По делото са приобщени както аудиозаписи, така и видеоматериали, които ще бъдат прегледани.

Приобщените към делото веществени доказателствени средства са в значителен обем, а становището на Специализираната прокуратура е, че те съдържат информация, която не е класифицирана, но в значителна степен разкрива престъпната дейност на обвинените лица, съобщиха от държавното обвинение.

 

Посредникът при искането и получаването на подкупа "работил" за 15-20% комисионна

 

Петко Дюлгеров - обвинен за посредничеството при подкупа на бившия кмет на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова заявява, че "работи за 15 процента от сумата". Това се чува от записаните със СРС-та разговори, които бяха изслушани днес в съдебна зала.

 

Като уточнява, че може да поиска и 20 процента, Дюлгеров казва, че размерът на комисионната зависи от сложността на задачата.

 

В записаните разговори Дюлгеров и строителният предприемач говорят само за забавена преписка. Интересен е фактът, че Дюлгеров никъде не назовава името на Иванчева, а ползва местоимения. 

 

Ваклин настоява за среща с Иванчева, но от разговора става ясно, че това не може да се случи.