https://dnes.dir.bg/svyat/osadiha-rusiya-da-izplati-37-000-evro-obezshteteniya-na-pusi-rayat
ЕСПЧ потвърди осъждането на Русия заради "Пуси райът"
 
05 декември 2018, 04:21 | | Видяна: 39
 

Европейският съд по правата на човека съобщи, че не е допуснал за разглеждане обжалване на Русия и я задължава да плати на няколко изпълнителки от пънк групата "Пуси райът" общо 37 000 евро компенсации, предаде ДПА.

По-рано този година съдът постанови, че хвърлянето в затвора на три певици от групата заради публичен протест през 2012 г. в известна московска катедрала е било неоправдано. Руската съдебна система не е проучила в достатъчна степен дали групата е призовавала към насилие, омраза или нетърпимост при изпълнението си в катедралата, се мотивира тогава ЕСПЧ.

Съдът разпореди Русия да изплати по 16 000 евро на Мария Альохина и Надежда Толоконникова, които прекараха около година и девет месеца в затвор, преди да бъдат освободени. Друга участничка в групата - Екатерина Самуцевич, която излежа около седем месеца, преди присъдата й да бъде отменена, трябва да получи 5000 евро за претърпени щети.

Трите жени бяха осъдени за протестно изпълнение на песен, озаглавена "Пънк молитва" в катедралата "Христос спасител", облечени в ярки прилепнали облекла и маски, откриващи само очите и устата им. В песента се призоваваше Дева Мария да отлъчи руския президент Владимир Путин.

 
Dir.bg