Главният прокурор:
Баневи се връщат на 6 декември, прокуратурата ще иска постоянен арест
Бившият зам.-кмет по транспорта на София е разследван за нарушение на Закона за обществените поръчки, обясни Цацаров
 
05 декември 2018, 11:03 | | Видяна: 155
 

снимка: БГНЕС

 

Връщането на Евгения и Николай Баневи ще бъде осъществено на 6 декември. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

"Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура е незабавни действия, ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане. Полетният график е утвърден и е работа на ГД "Охрана" към Министерство на правосъдието. За нас е важно самото пристигане и организацията, която е свързана с по-нататъшните действия по разследването", подчерта още главният прокурор. 

За Димитър Желязков - Митьо Очите, Цацаров каза, че решение на съда в Истанбул за екстрадиция има, в момента то е за подпис при министъра на правосъдието на Турция. "За нас е важно, че турската държава ще изпълни ангажиментите си по екстрадиционната система", добави още главният прокурор.

Разследването срещу Евгени Крусев, бивш зам.-кмет по транспорта на София, е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки, съобщи още Цацаров пред журналисти в ГДБОП. Цацаров обясни, че на този етап има само връчена призовка на Крусев, а обвинение не е предявено все още. Обществената поръчка, която се разследва от прокуратурата е свързана с ремонта на трамваен релсов път и конкретно за шумо- и виброизолиращи подложки.

Според главния прокурор Сотир Цацаров има сценарий Десислава Иванчева да бъде представена като жертва на правосъдието. "Такъв беше сценарият. На всички, които общо взето трябва да покажат, че става дума за жертва на правосъдието, за репресия и за всичко друго. Аз не говоря за политически партии. Единственото, което ще кажа, е, че Иванчева не трябва да бъде поставяна в условия, които са по-тежки от тези за който и да е друг арестант, но тя не бива да има привилегии, които са дори и сантиметър по-големи от тези, които има всеки друг арестант", коментира Цацаров, в отговор на въпрос за жалбите на подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова за условията в следствения арест.