При операция на Специализираната прокуратура и антимафиотите
Заловиха голямо количество оръжие и боеприпаси
Толкова много оръжие хванахме, колкото специалните бригади нямат, коментира премиерът Борисов, който заедно със Сотир Цацаров и Младен Маринов посетиха ГДБОП
 
05 декември 2018, 11:09 | | Видяна: 1074
 

Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Младен Маринов посетиха ГДБОП, за да видят заловеното оръжие и боеприпаси, снимки: БГНЕС

 

Голямо количество оръжие е заловено при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Главният прокурор Сотир Цацаров, премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов пристигнаха лично в сградата на ГДБОП, за да видят заловеното оръжие – автомати "Калашников", пистолети, боеприпаси и други.

"Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, а е същото по качество, с такива заглушители - специално правени като за специалните части - "баретите". Една рота автомати, пистолети, гранатомети. Бяха броили до 40 000 патрона, поне до 40 000 могат и сега наново, повече са. Една част сме си я платили, защото е с контролирана доставка, така че тези поне платените можем да си ги дадем на специалните части", заяви премиерът Борисов в началото на правителственото заседание, за което закъсня.

Подробности за операцията предоставиха Иван Гешев, зам.-главен прокурор и Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

"Оръжието, което виждате, онягледява защо ЕК затвори главата от мониторинговия механизъм за борбата с организираната престъпност", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в началото на брифинга.

"Помните, че преди три години бяха задържани над 50 автомата Узи. Тогава колегите имаха информация, че този човек има склад с оръжние. Той беше в жилищен блок и беше добре обезопасен с камери. Оттогава ГДБОП продължи да работи и миналата събота лицето беше задържано при влизане на гараж в жилищен блок в София. Намерени са десетки автомати – Калашников и "скорпиони", десетки спусъци за гранатомети РПГ. Открит е и достатъчно количество барут, при взривяването на който от въпросния блок щеше да остане само една дупка. Намерени са и десетки хиляди патрони. Собсвеникът на склада е задържан отново, тъй като той беше задържан и по първото дело за автоматите "Узи", уточни Гешев.

Междувременно, в казанлъшкото село Хаджи Димово също се провеждат обиски и изземвания на незаконно оръжие като има и задържани. Оръжията са свързани със завода в Казанлък. Става дума и за специални заглушители, които се използват само от специалните части.

"Касае се за голям обем оръжие и взрив, колегите работиха цяла нощ. Претърсени са 9 адреса, задържани са 7 лица", разясни наблюдаващият прокурор Евгения Станкова.

"Тези реализации са резултат от усилията на Специализираната прокуратура и ГДБОП по противодействие на тероризма. Това, което е пред вас, реално няма как да бъде използвано за друго нещо. Това са огнестрелни оръжия, които могат да стигнат до всяка част на света, а най-близо е вътрешността на Европа", коментира директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

"Общото количество оръжия, разкрити при вчерашната операция е 65 автомата калашников, 37 "скорпиона" и 43 пистолета, 8 кг черен барут, 2 пушки-помпи, 14 спусъка за РПГ. Патроните на пръв поглед са около 80 000, но е възможно да излязат 100 000 след преброяването. При операцията вчера е задържано лице, което е свързващо звено между две групи – за нелегална търговия с оръжие и за изработване на фалшиви лични документи", уточни Спиридонов.

При операцията срещу фалшивите документи са задържани 5 лица, две от които ирански граждани, като е разкрита и печатницата. Открити са паспорти от различни държави, и подправени документи на арабски език. "Всички разбираме какво може да се постигне с компилацията между контрабанда с оръжия и фалшиви документи", коментира директорът на ГДБОП.

Предстои да се установи точно как се изнася на части оръжието от оръжейните заводи в Казанлък, "Предстои сериозна проверка на целия завод "Арсенал". Имало е вътрешен начин. Оръжието категорично е излязло по нелегален начин от завода. Задържани са 7 човека. Доколкото ми е известно, има бивши служители", уточни Иван Гешев.