След акцията на Специализираната прокуратура и антимафиотите в сряда
Полицията проверява как автомати излизат от оръжейния завод в Казанлък
В рамките на един месец служба "КОС" при ГДНП трябва да представи обобщен доклад за резултатите
 
06 декември 2018, 10:13 | | Видяна: 28
 

Част от иззетите автомати при акцията на Специализираната прокуратура в сряда, снимка:БГНЕС

 

Специализираната прокуратура възложи на началника на служба Контрол на общоопасните средства - "КОС" при Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) проверка в завод "Арсенал" в Казанлък, която е свързана с иззетите при спецакцията на Специализираната прокуратура и антимафиотите в сряда в област Стара Загора оръжия.

При акцията бяха открити17 автомата "Калашников", 15 пистолета "Макаров" и 12 цеви за същия пистолет, за които прокуратурата има основания да смята, че са произведени в завода и незаконно са изнесени оттам.

В рамките на един месец службата трябва да представи обобщен доклад, в който да се отрзят направените констатации, в т.ч. има ли извършени нарушения на нормативни актове, какви са били предприетите мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, има ли последици от тези мерки, както и санкционирани ли са виновните лица.

С оглед на мащаба на проверката, в случай, че тя обективно не може да приключи в рамките на месец, Специализираната прокуратура трябва да бъде уведомена за причините, както и за възможния най-кратък срок за приключването й, уточняват от държавното обвинение.