Съдебните кадровици се обединиха
Съдийската колегия, а не Пленумът на ВСС, ще каже дали е тенденциозно отношението на Лозан Панов към спецсъдилищата
Главният прокурор Сотир Цацаров бе категоричен, че не е от компетентността на Прокурорската колегия да дава такова становище
 
06 декември 2018, 11:52 | Правен свят | Видяна: 535
 
 

Дали има тенденциозност в отношението на Лозан Панов към специализираните съдилища, във връзка с разпоредената от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) проверка на работата на съдии от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева и Биляна Петрова? Този въпрос не е от компетентността на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), а от тази на Съдийската колегия, решиха съдебните кадровици единодушно.

На 30 ноември 11 съдии от АСНС се обърнаха с писмена молба до Пленума на кадровия орган да изрази становище по въпроса съставлява ли проява на тенденциозно отношение проверката, назначена от Лозан Панов, при положение, че няма данни за нарушения по производствата за мерките на Иванчева и Петрова и при условие, че въззивният съд все още не се е произнесъл дали законосъобразно първата инстанция е изменила мерките на двете подсъдими от "задържане под стража" в "домашен арест". Писмото на апелативните съдии бе включено като последна точка в дневния ред на Пленума на ВСС.

Още преди материалите по казуса да бъдат докладвани, представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев отбеляза, че въпросът не е от компетентността на целия Пленум към ВСС, а от тази на съответната колегия към него. Председателят на ВКС Лозан Панов взе думата и близо 10 минути цитира закона по отношение на това какви са правомощията на Пленума на ВСС, за да изрази накрая същото становище, като това на представляващия кадровия орган – че писмото на апелативните специализирани съдии неправилно е адресирано до Пленума на ВСС за становище. След това Панов се ангажира да внесе въпроса като точка в дневния ред за следващото заседание на Колегията на 11 декември.

Главният прокурор Сотир Цацаров сподели същата теза като тази на Магдалинчев. "Аз няма да чета закона с презумпцията, че всички сме го чели. Искам само да изразя становището на Прокурорската колегия, в която обсъдихме, че въпросът не е от компетентността на Пленума, а е от компетентността на Съдийската колегия. С оглед на това ще подкрепя внасянето на писмото в съответната Колегия", заяви главният прокурор.

След последвалото гласуване се оказа, че всички 20 присъстващи членове на Пленума на ВСС споделят това мнение.