АСНС отмени определението на първата инстанция
Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават в ареста
Здравословното състояние на двете подсъдими не налага освобождаването им от ареста, не е нарушено и правото им на защита, смята въззивният съд
 
06 декември 2018, 15:06 | | Видяна: 502
 

Десислава Иванчева и Биляна Петрова, снимка:БГНЕС/Архив

 

Състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Веселина Вълева и членове Димчо Георгиев и Даниела Росенова отмени определението на съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд (СНС) и остави в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова, подсъдими за поискан подкуп от 500 000 евро и получени от тях 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

Съдия Хинов освободи двете подсъдими още в съдебна зала на 16 ноември, но моменталното изпълнение на определението му бе отложено, след протест на прокуратурата и съответно решение на АСНС, че Иванчева и Петрова остават в килиите си докато въззивния съд извърши инстанционен контрол на СНС.

В определението на апелативните съдии, с което се отменя освобождаването им под домашен арест, е записано, че не е приемлива тезата на СНС, че влошеното здравословно състояние на двете подсъдими предполага по-лека мярка за неотклонение. "Видно от заключение на съдебно – медицинската експертиза, изпълнена от вещото лице А. Р., подсъдимата П. е с влошено здравословно състояние, но заболяванията й не са пречка да пребивава в следствения арест", пише в определението на магистратите относно заболяването на Биляна Петрова. Според АСНС също така, няма основание да се смята, че здравето на Десислава Иванчева до такава степен е разклатено, че да наложи освобождаването й под домашен арест. "В заключението на съдебно – психиатрична и психологична експертиза от 14.11.2018г. е отразено, че "Смесено тревожно - депресивно разстройство" е психично страдание с хроничен ход и малка вероятност за спонтанна ремисия, като се овладява с медикаментозна терапия. Тя се прилага и към момента спрямо И. и ще продължи, независимо от мястото, където пребивава - в следствения арест или домашна обстановка", смятат съдиите.

Въззивната инстанция не споделя и тезата на съдия Иво Хинов, че в условията на арест Биляна Петрова и Десислава Иванчева се затрудняват да осъществяват защитата си. "Задържането на двете подсъдими не накърнява правото им на защита, както неправилно е приел СНС. И двете подсъдими имат защитници, които им оказват високо квалифицирана правна помощ. От данните по делото е видно, че двете подсъдими не са били лишени в нито един момент от развитието на наказателното производство от възможността да се запознават лично и непосредствено с материалите по делото и да правят искания", пише в определението на АСНС.

Освен това съдиите Вълева, Георгиев и Росенова считат, че не е разколебано предположението двете подсъдими да са извършили това, в което прокуратурата ги обвинява, както и че все още има опасност те да извършат престъпление, ако са на свобода. "Продължаване действието на най – тежката мярка за неотклонение е необходимо с оглед изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, вменени на двете подсъдими", смятат съдиите.

Както стана ясно в края на миналата седмица, по всички производства за мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова, в това число и настоящето, тече проверка, наредена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В тази връзка 11 съдии от АСНС помолиха Пленума на ВСС да излезе със становище дали въпросната проверка сочи на тенденциозност в отношението на председателя на върховния съд към специализираните съдилища, тъй като не са налице данни за нарушения в решаването на делата, още повече, че настоящото определение на АСНС по мерките на двете подсъдими не бе известно към момента на възлагане на проверката. В по-ранните часове на четвъртък, съдебните кадровици решиха, че не е от компетентността на целия Пленум на кадровия орган да взима становище и изпратиха писмото на апелативните съдии към Съдийската колегия, която ще заседава по казуса на 11 декември.