Зам.-главният прокурор Иван Гешев:
Баневи са изпрали близо 1 млрд. лв.
Освен Николай Банев и съпругата му Евгения, с обвинения ще се сдобие и майка му Мария
 
06 декември 2018, 15:08 | | Видяна: 580
 

Николай и Евгения Баневи кацнаха на Летище-София и бяха отведени в ареста за 72 часа, снимка:БГНЕС

 

По-малко от час след като Евгения и Николай Баневи бяха върнати в България, от Специализираната прокуратура съобщиха, че двамата са привлечени като обвиняеми за 7 престъпления:

За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група /чл. 321 ал.1 и ал.3 НК/;

За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма"АД,"Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв./ чл. 203 ал.1 НК/;

За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи "Полимери"АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи "Елма"АД / три престъпления по чл. 255 ал.3 НК/;

За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева / чл. 253 ал.5 НК/;

За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси / чл. 339 ал.1 НК/. 

В четвъртък по обяд Евгения и Николай Баневи бяха транспортирани с два различни полета от Франция, през Германия, до летище "София", откъдето под засилена полицейска охрана, служители на Министерството на правосъдието ги отведоха в следствения арест, където ще могат "да отбележат" именния ден на Николай Банев. 

Първата публична поява на двамата, след арестуването им във Франция в края на октомври, ще е в петък, когато Специализираната прокуратура ще поиска налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо фамилията.

"Щетата, причинена от приватизацията на дружества е за над 90 млн. лв., а от прането на пари е за  близо 1 млрд. лв. Отделно има обвинения и за незаконно притежание на боеприпаси и за организирана престъпна група. Към момента е призована и ще бъде привлечена като обвиняема и майката на г-н Банев. Предвид напредналата й възраст, колегите вероятно ще поискат мярка за неотклонение парична гаранция", обяви по време на брифинг във връзка със случая зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той допълни и, че прокуратурата проверява всички дела и преписки по отношение на семейство Баневи. "Това, което мога да кажа категорично е, че е имало сигнали на ниво районна прокуратура за телесни повреди от работници и служители. Има оплаквания, че са били бити, че съм им оставяни карамфили. Ако бъдат доказани тези сигнали, те са от компетентността на районна прокуратура. Говорим за стотици деяния, които са извършвани, в периода на действие на тази група. Разследването обаче е едва в началото", уточни Гешев.

"Няма да цитирам поговорки от сорта "по-добре късно, отколкото никога", но е факт, че Специализираната прокуратура си върши работата. Факт е, че, за да стигнем до това положение, значи някой преди това не си е свършил работата. Не може хората, които работят, да бъдат обвинявани, че някой преди тях не си я е свършил. В повечето случаи като този механизмът е прост – приватизира се, придобива се собствеността, взимат се всички пари от касата и лека полека парите влизат не в предприятието, а в офшорки", заяви още зам.-главният прокурор.

Наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева обясни, че майката на Николай Банев – Мария Банева – ще бъде привлечена като обвиняема, тъй като, според прокуратурата, е взела участие както в приватизацията, така и в прането на пари. Майката на Банев лично взимала пари от приватизираните дружества, продала и кран от тежката индустрия, след което присвоила парите. "Според обвинението групата е действала в периода септември 2005 г. до привличането на лицата като обвиняеми на 22 октомври 2018 година", заяви прокурор Дойчева и допълни, че Николай Банев е привлечен като обвиняем като ръководител на престъпната група, а майка му и и съпругата му като участници в нея.