По инициатива на председателя на Правната комисия на НС
С промяна в закона, обезсилват тълкувателното решение на ВКС за стопиране на гражданската конфискация
Прекратените наказателни производства да не представляват пречка пред исковете за конфискация на незаконно имущество, гласи искането на Данаил Кирилов
 
11 декември 2018, 10:40 | | Видяна: 958
 

Данаил Кирилов, председател на Правната комисия на НС, снимка: БГНЕС

 

С промяна на действащия антикорупионен закон, придобилото скандална известност решение на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд по Тълкувателно дело №4/2016, с което се стопира т.нар. "гражданска конфискация" по над 300 дела, ще бъде обезсилено. Това се разбира от предложенията, входирани в деловодството на парламента в първия работен ден след обявяването на решението, а именно понеделник. Поправката е предложена от председателя на Правната комисия на Народното събрание Данаил Кирилов, но се очаква да срещне подкрепа от почти всички парламентарни групи, с изключение на БСП. 

Прекратените наказателни производства да не представляват законова пречка в съда да се внасят искове за конфискация за незаконно придобито имущество, предлага Кирилов, пише и в-к "24 часа". В петък стана ясно, че повече от 300 дела за отнемане на незаконно придобито имущество може да попаднат "във фризера" след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), припомня изданието. Върховните магистрати решиха, че щом наказателното дело е прекратено, не може да се внася иск за конфискация на имущество. Това решение засяга дела за милиони, дори милиарди. Сред лицата, които имат пряк интерес от изхода на Тълкувателно дело №4 са Иво Прокопиев и Цветан Василев. 

В мотивите на Кирилов към законодателното предложение, той обяснява, че почти година след приемането на закона "Антикорупция" са се очертали препятствия и трудности, които трябва да бъдат навреме преодолени. Освен това той посочва, че Комисията няма законово задължение да проверява дали наказателното производство е прекратено. В мотивите си Кирилов обяснява още, че гражданската конфискация не е наказание. Мотивите на председателя на Правната комисия в голяма степен се припокриват с мнението на 11 от съдиите от Гражданската колегия на ВКС, които не подкрепиха позицията на мнозинството на Общо събрание, ръководено лично от ВКС Лозан Панов.

Данаил Кирилов предлага и втора поправка в Антикорупционния закон, която би имала превантивно значение за работата на КПКОНПИ, с оглед на друго Тълкувателно дело, което ВКС трябва да реши най-рано в края на февруари 2019 г. Поправката и делото се отнасят до сроковете, които Антикорупционната комисия има, за да извърши една проверка. Неспазването на сроковете, да не води до прекратяване на проверката, предлага председателят на Правната комисия на парламента. 

 

Кирилов: ВКС пробва да взриви всички антикорупционни мерки

 

"Тълкувателното решение на ВКС нагло се опитва да надпише закона и да се измени неговия смисъл. Затова ние бързо, аварийно, спешно отговаряме на тази груба агресия по отношение на законодателната власт", коментира Данаил Кирилов, цитиран от “Канал 3”. Той е категоричен, че ВКС и Лозан Панов се опитват да легитимират и да спасят “всички крадци”, на които ще се отнема имуществото.

 

"ВКС се опитва да взриви всички антикорупционни мерки, които в последните години се опитахме да постигнем", допълнил Кирилов.