Правната комисия в НС прие поправките, обезсилващи спорното Тълкувателно решение №4/2016 на ВКС
Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта
Макар да председателства Общото събрание на Гражданската колегия, гледало Тълкувателното дело, Лозан Панов не отиде в парламента, за да защити позицията на върховните съдии
 
12 декември 2018, 18:53 | Правен свят | Видяна: 638
 

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ, Сотир Цацаров, главен прокурор, Цецка Цачева, правосъден министър, снимки и видео: БГНЕС

 

"Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта, която е крещящо нарушена с това Тълкувателно решение". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на Правната комисия на Народното събрание в дискусията по гласуването на първо четене на промените в Антикорупционния закон, станали наложителни след спорното решение на мнозинството от гражданските съдии от Върховния касационен съд (ВКС). 

Депутатите от Комисията приеха поправките в Антикорупционното законодателство, внесени в понеделник от председателя й Данаил Кирилов. "За" промените в закона гласуваха 12 депутати, 6 народни представители от БСП се въздържаха, "против" нямаше. 

Депутатите от Правната комисия на парламента се опитаха да минимизират щетите за милиони, които нанесе Тълкувателното решение на ВКС, под ръководството на Лозан Панов, коментира Дир.бг. Самият Панов не се отзова на писмената покана на председателя на комисията Данаил Кирилов. "Г-н Панов можеше и да прояви зачитане на Конституцията", вметна Кирилов относно неглижирането на парламента от страна на административния ръководител на ВКС. Депутатът припомни още, че Панов лично е председателствал Общото събрание на Гражданската колегия (ОСГК) на ВКС, на което е прието спорното решение.

"Тълкуването, което се предлага от ВКС, е въпреки закона и при ясна воля на законодателя", посочи Сотир Цацаров, който говори последен от поканените на заседанието представители на съдебната и изпълнителната власти. "Дори не мога да кажа, че това тълкуване допълва закона, то го изменя и променя", обяви обвинител №1. "С моите уважения към съда - той не създава закони, а има право да ги прилага", заяви още главният прокурор. "Гражданската конфискация" не е обвързана с развитието на наказателния процес", обясни той и уточни, че прокуратурата подкрепя направените от Данаил Кирилов предложения.

Председателят на Правна комисия обясни, че спешността на промяната до голяма степен е продиктувана от опита с Тълкувателно решение №4/2016 на ВКС да се преуреди отново законът, при което нямало как законодателят да не потърси адекватна реакция. "Досега законодателят многократно е давал добър пример в стремежа си да съобразява тълкувателната дейност на върховните касационни съдии", заяви той. "Не очаквах такъв резултат от това Тълкувателно решение", коментира Кирилов."Последиците от него вече са налице. Вече са прекратени дела", допълни още председателят на Правната комисия и цитира данните на КПКОНПИ, че искове за над 22 млн. лв. ще трябва да бъдат прекратени.

Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев коментира, че ако няма да има гражданска конфискация, то нека решението принадлежи на законодателя, а не на съда, който да решава това. "Вие, депутатите ще трябва да отстоите принципа на разделение на властите и да докажете, че се зачитат принципите на Конституционния съд", категоричен беше Пламен Георгиев. Абсолютно недопустимо е да се изменя закон с Тълкувателно решение на съда, което не се взима публично, възмути се още Георгиев. Той предупреди депутатите, че ако не променят закона, щетите ще са много повече от 22 млн. лв. Цифрата може да нарасне още, изрази опасенията си ръководителят на КПКОНПИ, цитиран от "Канал 3".

Правосъдният министър Цецка Цачева посочи, че гражданската конфискация е нещо съвсем различно от наказателното производство и не представлява наказание. Именно в опит да спре конфискуването на незаконно придобито имущество мнозинството от съдиите от ГК на ВКС го обвърза с наказателното производство, като разтълкува, че щом то бъде спряно, трябва да се прекрати и производството по реда на гражданската конфискация.

"МВР изцяло подкрепя конфискацията, за да се защити държавният интерес", каза и вътрешният министър Младен Маринов, който се присъедини към останалите институции, които подкрепят законовите промени.

Причината за отсъствието на Лозан Панов не бе изяснена. От името на върховните съдии говори съдия Борислав Белазелков, бивш председател на Съюза на съдиите в България (ССБ). Той изтъкна, че законодателят е свободен да направи, каквото прецени за добре. Съдиите от ВКС са на мнение, че престъпленията трябва да се наказват. Не може с тези пари от корупция, наркотици и проститутки да се финансира тероризъм, трябва всичко да му бъде отнето, коментира още върховният магистрат, който уточни, че няма представа защо Лозан Панов не присъства на заседанието на комисията. 

Поправките ще бъдат разгледани на първо четене в пленарна зала в петък.