Александър Ваклин:
Изтеклите разговори отразяват случилото се през април
Бизнесменът призна, че е отишъл в ДАНС, за да се оплаче, но междувременно е потърсил посредника Петко Дюлгеров, за да се срещне с Десислава Иванчева
 
13 декември 2018, 11:20 | | Видяна: 691
 

Александър Ваклин, снимка: bTV

 

След като в понеделник "Правен свят" разкри подробности за срещата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова с изнудвания Александър Ваклин, бизнесменът, който е основният свидетел срещу отстранения кмет на район "Младост", сам потвърди автентичността на изнесените разговори.

"Изнесените СРС-та, вкюлчително и тези, в които присъствам, отразяват случилото се през април". Това заяви пред bTV строителният предприемач. "СРС-тата отговарят на това, което посредникът ми е предал за техните разговори – за сумите и начина на плащане", допълни Ваклин.

Рекетът е започнал през февруари от страна на Иванчева, която е искала по 20 евро на квадратен метър, за да може проектите на бизнесмена да бъдат предвижени гладко. "Надявах се, че всички тези забавяния са плод на лоша организация и недобра работа в общината", изтъкна Александър Ваклин.

Бизнесменът разказа, че е потърсил посредника Петко Дюлгеров, за да установи контакт с Иванчева. "Открих Петко Дюлгеров случайно. Препоръчаха ми го като човек, който познава района, тъй като е бил кмет на "Младост". По никакъв начин не съм се опитвал да заобиколя закона, исках да направя официална среща с кмета, за да разбера защо нещата по тази преписка се бавят вече десети месеци", категоричен беше той.

Преди това Ваклин е имал четири уговорени срещи, на които кметицата не се явила и именно затова е потърсил помощ от посредник, който познава района и е запознат с нещата в общината. Строителният предприемач призна, че е отишъл в ДАНС, за да се оплаче, но междувременно е потърсил Дюлгеров.

"Аз го търсих с цел да осъществя контакт, тъй като от ноември се опитвах да си уговоря среща с Иванчева, за да разбера каква е причината една година моята преписка да бъде захвърлена някъде дълбоко в небитието", отбеляза строителният предприемач.

С Иванчева са се срещнали веднъж след уговорка с Петко Дюлгеров. "Половин час преди нея аз бях повикан да ми се обясни, че кметицата е изнервена и трябва да се действа бързо. Беше ми казано, че трябва да съм там както и че тя няма да говори директно за пари, в разговора тя ще потвърди, че сме се разбрали и няма проблеми. Директно пари не са поискани. Това беше изрична уговорка на срещата ми с посредника половин час преди визитата в общината", разказа Александър Ваклин.

"Той (Дюлгеров-бел.ред.) разясни темите, по които аз ще трябва да говоря, и схемата, по която трябва да се предадат парите. Трябваше заедно с него да отидем в общината и на излизане след срещата аз да му ги предам, а той – на тях", допълни бизнесменът.

По думите му в разговора преди срещата в общината Дюлгеров му обяснил, че като ключова дума ще се спомене, че "са се разбрали и няма да има проблем", но задължително Иванчева ще поиска да се направи дарение за детска площадка. (В края на срещата на Ваклин с кметицата и нейната заместничка, Биляна Петрова го изпраща с думите - разбрахме се, да сте спокоен - бел.ред.) 

На срещата в общината Ваклин е носил белязани 70 000 евро. "Трябваше да бъдат предадени на посредника непосредствено след срещата и той да ги предаде на кметицата. Петко Дюлгеров трябваше да дойде с мен с общината, той се отказа в таксито, докато пътувахме натам", каза бизнесменът.